| 

Posel in moda

Smeh je pol zdravja!

Smeh je pol zdravja!

Smeh nas varuje pred stresom, blagodejno vpliva na zdravje in našega duha. Zadnja raziskava pa je pokazala, da poskrbi tudi za vitko linijo. Preberite si, kaj so pakazale zadnje raziskave o smehu.

Zadnja raziskava je pokazala, da ta ljudski pregovor resnično drži, saj nas smeh varuje pred stresom. Raziskovalci s kalifornijske univerze Loma Linda so raziskavo opravili na 18 moških, pri katerih so merili stresna hormona kortizol in adrenalin.Udeleženci so bili razdeljeni v dve skupini: prva skupina je po svojih željah gledala smešne video posnetke, druga skupina pa je brala revije. Kot je bilo pričakovati, so strokovnjaki ugotovili, da se je v prvi skupini kortizol znižal kar za 67 %, adrenalin pa za 35 %. Najbolj presenetljivo je bilo odkritje , da sta bila ta dva stresna hormona pomembno znižana že pred samim gledanjem smešnih posnetkov. Pravzaprav to pomeni, da je za znižanje stresnih hormonov dovolj samo pričakovanje smeha (povzeto po časopisu Delo).

Druga raziskava, prav tako povezana z »merjenjem« pozitivnih učinkov smeha, je potekala na univerzi Vanderbilt. Ugotovili so, da 10 do 15 minut pristnega in srčenga smeha na dan vam v enem letu prinese izgubo dveh kilogramov.

Raziskovalci so za svojo študijo opremili posebno sobo, ki je bila podobna urejena kot hotelska soba. Vanjo so povabili 80 svojih prijateljev in jih na različne načine spravljali v smeh, pri tem pa so merili njihovo izgubo kalorij. Rezultati so pokazali, da deset minut smeha pokuri približno 50 kalorij, le-ta prehrambena vrednost pa ustreza za eno malo jabolko. Posledično so raziskovalci izračunali, da lahko s pomočjo deset minut smeha na dan v enem letu izgubite dva kilograma.

Vir: Verlag Dashöfer, založba, d.o.o.

sorodni članki