| 

Posel in moda

Ljubljanski maraton - dva kroga po mestnih ulicah

Ljubljanski maraton - dva kroga po mestnih ulicah

Izteklo se je ducat let, odkar se je tudi Ljubljana zapisala na seznam prestolnic, ki organizirajo najtežje tekaške preizkušnje na mestnih ulicah.

Ljubljani pa tudi nasploh upravičeno pripada naziv “mesto teka”. Ne le zaradi tekaških prireditev, ki se vrstijo v mestu, ampak predvsem zaradi številnih Ljubljančanov, ki dan za dnem tekajo po Rožniku, na Golovcu, po obronkih Rašice, ob Savi ... Zato za vedno bolj številne rekreativne tekače in prijatelje gibanja v naravi pomeni sodelovanje na Ljubljanskem maratonu vrhunec celoletnega dela in preizkus njihove zmogljivosti.

Središče Ljubljane je tako na jesensko nedeljo, ko poteka Ljubljanski maraton, zaprto za ves promet, več tisoč tekačev pa meri svoje moči na 10 km, 21 km in 42 km dolgih progah. Svojstven pridih dajejo tem tekmovalnim tekačem tudi nastopi šolarjev na krajših progah in edinstven tek predšolskih otrok, ki prve korake v ciljnem prostoru maratona običajno pretečejo s svojimi starši. Trasa maratona je pretežno ravninska, speljana je po mestnih ulicah, ob robu gozdnatega Rožnika mimo ljubljanskega živalskega vrta s ciljem v mestnem središču. Maratonci morajo preteči dva kroga po 21 km. Ljubljanski maraton zaradi relativno lahke trase, primernega jesenskega vremena in odlične organizacije prav gotovo za marsikoga lahko pomeni navdušujoč zaključek tekaške sezone.

13. Ljubljanski maraton bo po ulicah in cestah slovenske prestolnice potekal letošnji zadnji vikend v oktobru, to je 25. in 26. oktobra 2008, prijave pa organizatorji že zbirajo.

Vir in foto: www.ljubljana.si

sorodni članki