| 

Aktualno

Festival za tretje življenjsko obdobje

Festival za tretje življenjsko obdobje

28.09.2008 ob 11:49

V okviru mednarodnega dneva starejših bo 30. septembra ter 1. in 2. oktobra v Cankarjevem domu potekal že osmi Festival za tretje življenjsko obdobje. Letos bo še obširnejši in temu primerno tudi bogatejši. V treh nadstropjih Cankarjevega doma bo festival tri dni ponujal pester razstavni, izobraževalni in kulturni program.


Festival za tretje življenjsko obdobje je edina tovrstna prireditev v Evropi, ki je iz leta v leto obširnejša tako po času in prostoru kot tudi po svojem dosegu. Festival s svojo tematiko pokriva eno ključnih težav današnjega časa, položaja stareših v družbi ter poudarja modrost, izkušenost in potenciale starejše generacije.

Razstavni del festivala bo razdeljen na devet tematskih parkov, v sklopu katerih se bo s svojimi izdelki in storitvami prestavilo več kot 130 podjetij in nevladnih organizacij. Poleg ogleda ponudbe s področja skrbi za kakovostno življenje se bodo lahko obiskovalci tudi sami aktivno vključili v dogajanje in storili kaj koristnega zase. V treh nadstropšjih Cankarjevega doma bodo razporejeni naslednji parki:

• park zdravja in zdrave prehrane,
• park turizma, športa in prostega časa,
• park bančništva,
• park družbene odgovornosti,
• park rešitev za boljše življenje,
• park literature in založništva,
• park znanja,
• park domačnosti in
• park domoljubja.

V sklopu strokovnega in izobraževalnega programa bo več kot 60 dogodkov. Poleg obiska številnih predavanj, delavnic in ogleda filmov, pomemben del festivala predstavljajo tudi okrogle mize, letos jih bo kar 18, kjer bodo strokovnjaki obravnavali pomembna družbena vprašanja starejših in iskali rešitve za boljše življenje:

? Poglejmo na demenco skupaj,
? Aktivno staranje,
? Soodločanje in odprta metoda usklajevanja,
? Starosti prijazna mesta in partnerstva za kakovostno staranje,
? Kultura – dejavnik socialne integracije starejših,
? Bivalna infrastruktura za starejše,
? Revščina med starejšimi,
? Medgeneracijsko sodelovanje,
? Medgeneracijsko sodelovanje na področju gospodarstva,
? Medsebojna pomoč v lokalni skupnosti,
? Medgeneracijski dialog – projekt slovenske razvojne platforme SLOGA: “Tudi ti si delček istega sveta.”,
? Sodelovanje generacij za preprečevanje nasilja v družbi,
? Informacijska družba za vse: vključevanje starejših in invalidov v sodobne e-storitve,
? Kako osmisliti novo življenjsko obdobje – upokojitev pripadnikov Slovenske vojske,
? Izobraževanje starejših in dejavno staranje,
? Vprašanje invalidnosti starejših oseb,
? Mobilnost starejšega človeka in
? Od strategij do storitev za kakovostno življenje starejših, trajno bolnih in invalidov v domačem okolju.

Festival bo svoja vrata odprl 30. septembra ob 10. uri, ko bo obiskovalce v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma pozdravilo nekaj znanih imen slovenske strokovne in politične javnosti. Na otvoritvenem forumu bo potekala tudi razglasitev zmagovalcev likovnih in literarnih natečajev, ki so potekali v duhu medgeneracijskega sodelovanja in bili, predvsem med mladimi, deležni izjemnega odziva.

Zelo pester bo na festivalu tudi kulturni program, kjer bo za sprostitev in zabavo obiskovalcev poskrbelo več kot 100 dogodkov. Poleg 8. Srečanja pevskih zborov društev upokojencev Slovenije in 2. Festivala veteranskih godb bodo za dobro vzdušje vse tri dni na dveh odprtih odrih skrbela kulturna društva ter vzgojno-izobraževalni zavodi iz vseh koncev Slovenije. Zanimivo bo na okrogli mizi slavnih starejših ter na športnem tekmovanju v šahu in pikadu, ki bo potekalo med pokrajinskimi zvezami društev upokojencev. Poleg tega, da si bodo obiskovalci lahko ogledali zanimiv razstavni program, se udeležili izobraževalnih predavanj, delavnic in okroglih miz, ter se sprostili ob kakovostnem kulturnem programu, si bodo lahko ogledali tudi zanimive razstave izdelkov iz likovnega, literarnega in foto natečaja.

Vstop na festival je prost, ob vstopu boste brezplačno prejeli tudi priročnik, v katerem boste lahko prebrali natančen program in dogajanje ne festivalu, postregel pa vam bo tudi s koristnimi informacijami. Vse potrebne informacije o festivalu lahko dobite tudi na spletni strani www.f3zo.si.

Vir: Nacionalno tuistično združenje

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Ponedeljek
od 16 do 31 °C

Torek
od 13 do 24 °C

Sreda
od 12 do 27 °C

Četrtek
od 14 do 30 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat