| 

Postal sem podjetnik

Gazela osrednje Slovenije 2008 je podjetje Blažič

Gazela osrednje Slovenije 2008 je podjetje Blažič

29.09.2008 ob 11:22

Najhitreje rastoče podjetje v osrednjeslovenski regiji in drugi finalist izbora za naziv zlata gazela 2008 je podjetje Blažič iz Ljubljane, ki je specializirano za proizvodnjo robnih trakov. Sto najhitreje rastočih podjetij iz osrednje Slovenije je prodajo v petletnem obdobju od leta 2002 do 2007 povečalo kar za 7,6-krat. V petih letih so gazele ustvarile 1.540 novih delovnih mest, v letu 2007 pa dosegle povprečno dodano vrednost 69.352 evrov na zaposlenega.Blažič, robni trakovi, d. o. o.
Direktor in lastnik Franc Blažič je izkušnje in znanje vrsto let pridobival v Nemčiji, kjer je delal kot mizar in vodil podjetje za izvajalska dela. Po dvajsetih letih se je leta 1985 vrnil v Slovenijo in z ženo v domači hiši, ki so ji nato prizidali še delavnico, začel kot samostojni podjetnik. Iz Nemčije je uvozil stroje in se kot prvi v Sloveniji lotil izdelovanja robnih trakov. Trg še ni bil pokrit in tudi tehnologije za izdelavo robnih trakov pri nas še ni bilo. V delavnici je izdeloval mizarske izdelke za izvoz, nato pa je podjetje posodobil z novimi, uvoženimi stroji in proizvodnjo prilagodil potrebam trga. Po petih letih je na podlagi razvoja tehnologije izdelal lasten program izdelovanja robnih trakov.
Danes so v domačem podjetju Blažič, robni trakovi, d. o. o., v njegovih podružnicah v Mariboru, Murski Soboti in Črnomlju (tam ima trgovino) ter v nekaterih državah nekdanje Jugoslavije (podjetje ima tudi v Zagrebu in Sarajevu) zaposleni 104 ljudje. Podjetje prodaja tudi na tujih trgih, in sicer v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Ukrajini in Veliki Britaniji, nedavno pa je končalo svojo največjo naložbo – gradnjo povsem novih prostorov, v katere se je že preselilo. Vizija podjetja Blažič, robni trakovi, d. o. o., je postati kompleten ponudnik repromateriala za pohištveno industrijo.

Med nominirance za gazelo osrednje Slovenije 2008 je uredniška komisija poleg podjetja Blažič, robni trakovi, d. o. o., uvrstila še podjetji Kranjska investicijska družba, d. o. o., v kateri razvijajo nepremičninske projekte, ter Stillmark, d. o. o., z mrežo trgovin L'Occitane po Sloveniji in na Hrvaškem.

Sto najhitreje rastočih podjetij osrednje Slovenije
Sto najhitreje rastočih podjetij iz osrednje Slovenije je prodajo v petletnem obdobju od leta 2002 do 2007 povečalo kar za 7,6-krat. V petih letih so gazele ustvarile 1.540 novih delovnih mest, v letu 2007 pa dosegle povprečno dodano vrednost 69.352 evrov na zaposlenega. Povprečna mesečna plača v stotih najhitreje rastočih podjetjih osrednje Slovenije je bila 1.520 evrov. Osrednjeslovenske gazele, ki so se uvrstile na letošnjo lestvico najhitreje rastočih, so bile v primerjavi z lansko generacijo manjše. Povprečna prodaja podjetja na letošnji lestvici je v letu 2007 znašala 8,36 milijona evrov, lani pa 9,21 milijona evrov. Ob tem je predsednik uprave Dnevnika, časopisne družbe, d. d., mag. Branko Pavlin povedal: »Vesel sem, da se je Gazela že dodobra utrdila v Sloveniji, vendar pa menim, da nekatera sporočila, ki so bistvena za uresničevanje poslanstva tega projekta, še vedno niso dovolj globoko zasidrana. Predvsem bi rad ponovil, kar praviloma ostane neizrečeno, da slovensko gospodarsko rast hranijo ravno gazele – hitra in drzna majhna in srednje velika podjetja.«

Nadaljnji regionalni izbori
Izbor najuspešnejših regijskih podjetij se bo nadaljeval 25. septembra v Celju, ko bo časopisna družba Dnevnik, d. d., med podjetji Ekoplan A, d. o. o., Fijavž, d. o. o., Monting SK, d. o. o., Uniforest, d. o. o. in Viba, d. o. o. razglasila savinjsko-zasavsko gazelo 2008 in tretjega finalista za zlato gazelo 2008. Primorsko-notranjska gazela bo znana 2. oktobra, dravsko-pomurska gazela 9. oktobra in gorenjska gazela 15. oktobra. Razglasitev zlate gazele 2008 bo 22. oktobra v Cankarjevem domu v Ljubljani. Znana sta že dva finalista za zlato gazelo 2008 – dolenjsko-posavska gazela 2008 podjetje Rem iz Trebnjega in gazela osrednje Slovenije, Blažič, robni trakovi, d. o. o.

Podrobnejše informacije o projektu Slovenska gazela 2008 so na spletnem naslovu www.gazela.com.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Torek
od 7 do 11 °C

Sreda
od 5 do 8 °C

Četrtek
od -1 do 10 °C

Petek
od -2 do 12 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat