| 

Posel in moda

Več spanja, manj kilogramov

Več spanja, manj kilogramov

26.09.2008 ob 11:18

Do sedaj ste izgubo odvečnih kilogramov verjetno povezovali zgolj z dovolj telesne aktivnosti in s pravilno prehrano, kajne? Kar je tudi prav, vendar po novem lahko čarodejni enačbi dodate še pravšnjo mero spanca.

Raziskava francoskih znanstvenikov je namreč pokazala, da lahko nekaj več spanca kot po navadi pomaga pri zmanjševanju telesne teže. In njihova razlaga? Ko spimo, v našem telesu »nastajata« dva hormona, nadzornika našega apetita. Zaradi hormona grelina smo bolj lačni, prebava je počasnejša, sposobnost organizma za porabljanje maščob pa manjša. Medtem ko hormon leptin prav nasprotno lakoto odganja. In menda že samo dve noči prekratkega spanca pripeljeta do zmanjšanja ravni leptina za 18 odstotkov in povečanja ravni grelina za 28 odstotkov. Pomanjkanje spanca lahko torej poveča občutek lakote kar za četrtino. Kdaj se boste torej dane odpravili v deželo zaspancev?

Vir: Gloss Ekspres, št. 29, september 2008

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat