| 

Posel in moda

Varčujte v kuhinji

Varčujte v kuhinji

26.09.2008 ob 17:17

S kuhanjem porabimo velike količine energije, ki predstavlja kar izdatno postavko vašega družinskega proračuna. Poleg tega se pri kuhi uporablja pestro paleto različnih energijskih virov – od električne energije in plina do trdih goriv. Pri kuhi največkrat uporabljamo vodo in če poznamo njene fizikalne lastnosti, potem lahko med kuhanjem smotrneje ravnamo z energijo.

Pomembna lastnost vode je, da jo pri normalnih pogojih lahko segrejemo le do vrelišča. Če bi jo poskušali segreti nad to temperaturo, bi odvečna energija »izparela«, jed pa se med burnejšim vretjem ne bo prej skuhala. Izgubo energije zaradi izparevanja vode lahko delno zmanjšamo tako, da posodo pokrijemo. V večini gospodinjstev najdemo tudi posode, ki jim po domače rečemo ekonom lonci – v takšni posodi lahko privarčujemo tudi do polovico energije, potrebne za kuhanje.

Pa še nekaj drugih nasvetov:

  • Vode za kuho naj ne bo po nepotrebnem preveč. Hrana, kuhana v manjši količini vode, je navadno okusnejša.
  • Ko voda zavre, zmanjšamo moč kuhalne plošče oziroma plinskega gorilnika do točke, ko vode še vedno vre.
  • Hrana je okusnejša, če je ne razkuhamo. S skrajšanjem kuhanja ne ravnamo smotrneje le z energijo, pač pa tudi s svojim časom.

Vir: Gloss Ekspres, št. 29, september 2008

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat