| 

Postal sem podjetnik

Ko postanemo brezposelni

Ko postanemo brezposelni

24.09.2008 ob 08:07

Delodajalec vam je vročil odpoved in zajela vas je panika. Kaj storiti? Najprej morate spoznati, da s tem še zdaleč ni konec sveta. Preden se podate iskati novo zaposlitev, se vprašajte, kaj si v resnici želite delati in kakšno delo vas resnično veseli. Če svojega dela namreč ne opravljate z veseljem, ga po vsej verjetnosti ne opravljate dobro, kar je lahko tudi vzrok za izgubo službe. Čustveno stanje zaposlenega se zaradi nenehnega nezadovoljstva s službo, ki ga ne veseli, ves čas slabša, vse dokler ne pride do kritične točke, ko ne vidi več izhoda. Delavec postane razdražljiv in začne delati napake, zaradi česar nadrejeni primerno ukrepajo. In krog težav je sklenjen.

V nadaljevanju preverite nekaj praktičnih napotkov, kako ukrepati, ko postanete brezposelni in pri tem ne gledate na svet, kot da se vam je zgodila strašanska krivica in da se bliža njegov konec.

  1. Prvi korak je, da ugotovite, kaj si zares želite delati.
  2. Ko boste ugotovili, kaj želite delati, začnite iskati primerno zaposlitev. Pri tem se je potrebno zavedati, da je iskanje nove službe prav tako zahtevno kot osemurni delavnik, kot vsaka druga služba.
  3. Pomembno področje, na katero morate misliti že veliko prej, praktično ves čas, preden ostanete brez službe, je finančna varnost. Vaša in vaše družine.
  4. Zato ocenite, koliko denarja potrebujete za mesec dni življenja z nespremenjenimi stroški, in si prihranite vsoto, ki zadostuje vsaj za tri do šest mesecev takšnega življenja. Tudi če imate ta hip zelo nizko plačo in večino denarja porabite za plačilo stroškov, lahko za začetek prihranite le en odstotek svoje plače. Sčasoma pa ta odstotek povečujte. Občasno se lahko odpoveste tudi brezglavemu zapravljanju in še dodatno prihranite. Denar naj počaka za hude čase, ki bodo prav gotovo prišli. Prihranjeni znesek vam bo med brezposelnostjo dajal občutek varnosti.

Finančno pomirjeni se boste lahko bolje posvetili razmišljanju o tem, kaj bi resnično radi počeli, in hodili na razgovore. V treh do šestih mesecih boste z osemurnim dejavnim pristopom in nenehnim iskanjem nove zaposlitve zagotovo našli delom ki vas bo zadovoljevalo če ne celo osrečevalo.

Vir: Gloss Ekspres, št. 29, september 2008

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Četrtek
od 15 do 22 °C

Petek
od 15 do 20 °C

Sobota
od 10 do 22 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat