| 

Postal sem podjetnik

Sedem znakov, da ste poročeni s sodelav-cem/ko

Sedem znakov, da ste poročeni s sodelav-cem/ko

23.09.2008 ob 10:06

Ali imate na delovnem mestu "službenega zakonca"? Kaj je "službeni zakonec"? Službeni zakonec je sodelavec oziroma sodelavka, s katerim/katero imate zelo tesen prijateljski odnos. Gre za razmerje, ki je popolnoma platonske narave, precej zaprtega kroga, polno zelo intimnih pogovorov, in se lahko z več vidikov primerja s pravim zakonskim stanom. Je nekakšna zrcalna podoba vašega zakona in odnosa s soprogo oz. soprogom v vašem zasebnem življenju, prenešena v delovno okolje.

Po izvedeni anketi na spletni strani Vault.com, je kar 23% anketirancev povedalo, da imajo na delovnem mestu tako imenovanega "službenega zakonca", torej osebo nasprotnega spola, s katero gojita zelo tesno prijateljsko razmerje, ki v več pogledih spominja na njihov zakon.

Ali imate tudi vi "službenega zakonca"? Poglejte si naslednjih sedem znakov, ki jasno kažejo na to, da ste v službi "poročeni".

 1. Vedno se zanašate na eno in isto osebo, ko potrebujete pomoč. Bodisi da si morate izposoditi delovni pripomoček (spenjač, luknjač ipd.), bodisi da potrebujete aspirin, ali pa ste lačni in pričakujete kakšen prigrizek pri njegovi/njeni mizi.
 2. S sodelavcem/sodelavko imata "interne" šale, ki jih razumete samo vidva!
 3. Do te osebe ste lahko okrutno odkriti. Vezano na njen/njegov izgled, frizuro, higieno. Brez zadržkov mu/ji lahko poveste, da ima odprto zadrgo na hlačah, da mu/ji lase štrlijo na vse strani, da mu/ji novi parfum tudi slučajno ne pristoji ...
 4. Ko se na delovnem mestu pripeti nekaj vznemirljivega - vrednega opravljanja, je ta oseba prva do katere odbrzite na poročanje!
 5. Na službenih kosilih, malicah, ta oseba točno ve, katere so vaše najljubše jedi, včasih tudi naroči v vašem imenu, pozna vaše navade pitja kave (z mlekom in dve žlički sladkorja).
 6. S to osebo si medsebojno dokončujeta stavke.
 7. Ta oseba ve o vašem zasebnem življenju praktično vse, tako kot vaš najboljši prijatelj in kot vaš pravi zakonec.

In kakšne so prednosti oziroma slabosti v tem, da imate "službenega zakonca"?

Prednosti so:

 • Vedno imate prijatelja ob sebi, ko nastopijo težki trenutki v službi. Poleg tehnične pomoči, vam lahko ponudi tudi čustveno podporo.
 • Vedno vas bo kdo pohvalil, vaše znanje, sposobnosti, vam s tem vlije novih moči in volje od dela. Skupaj sta zelo dober delovni tim.
 • Imeti nekoga zaupanja vrednega tudi v službi, komur lahko (občasno) poveste vse najnovejše govorice o šefu in ostalih sodelavcih, brez nevarnosti, da vas bo izdal naprej, je nekaj neprecenljivega.

Slabosti pa so:

 • Vajin odnos lahko navzven izgleda drugačen kot je v resnici. Sodelavci si lahko vajino prijateljstvo napačno razlagajo in se zaradi tega počutijo izključene, odrinjene. Kar lahko povzroči določeno napetost med vami in ostalimi sodelavci.
 • Če (ko) pride do težavnih obdobij ali celo do hujšega spora med vami in vašim "službeni zakoncem", lahko posledice čutijo tudi ostali vaši sodelavci.
 • Če (ko) vaš "službeni zakonec" postane duplikat vašega pravega zakonca, lahko to negativno vpliva na vaš odnos s pravim soprogom/soprogo.

Za konec še nekaj nasvetov, kako obdržati dobre odnose z vašim "službenim zakoncem", ne da bi to vplivalo na delovno klimo niti na vaše osebno življenje.

 

 • Naj bo vajin odnos "odprt" in medse sprejemajte tudi ostale sodelavce, naj razumejo in dojamejo vajin način komunikacije in namen druženja.
 • Izogibajte se skrajnih meja vajinega odnosa. Prijetno je imeti dobre prijatelje tudi na delovnem mestu, vendar si postavite meje, ki naj ostanejo rezervirane za vašega pravega moža oziroma ženo.
 • Prijateljstvo za razvedrilo. Pravo prijateljstvo je pomembno tudi v trenutkih vaših najhujših in travmatičnih osebnih pripetljajev. Katerih je dovolj v življenju vsakega človeka, tako zasebnem kot službenem. Zato naj vam "službeni zakonec" pomeni bolj razvedrilo in prijetna družba med službenim časom, ko skupaj odideta na malico, si privoščita kavico in ob tem malo poklepetata o vsakdanjih prijetnih rečeh, si povesta kakšno šalo ali dve, skratka uživata v medsebojni družbi. Služba in službeno prijateljstvo ni mesto za reševanje vaših največjih osebnih problemov.

Povzeto po ww.msn.com - 7 Signs You Have a Work Spouse, By Patrick Erwin, CareerBuilder.com writer

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Četrtek
od -5 do 6 °C

Petek
od 1 do 6 °C

Sobota
od 1 do 9 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat