| 

Posel in moda

Kdaj zamenjati športno opremo?

Kdaj zamenjati športno opremo?

Stare stvari je včasih zelo težko zamenjati z novimi, še posebej, če so nam močno prirasle k srcu. A niti ni pomembno, kako močno obožujete svoj teniški lopar ali staro gorsko kolo, vsej športni opremi se enkrat izteče rok trajanja. Preverite kako dolgo je določena rekreativna športna oprema uporabna.


Teniški lopar - 4 do 6 let
Znaki, da je teniški lopar že star in za v smeti, so zelo opazni - okvir je popolnoma obrabljen, na nekaterih delih celo malce odlomljen, ročaj pa se vam vedno znova odvija in vas že po nekaj minutah ogrevanja začne žuliti. Rok trajanja lahko podaljšate tako, da redno menjate strune, saj bo tako tudi okvir dlje obdržal svojo obliko.

Teniške žogice - 4 do 6 ur igranja
Znakov, da morate kupiti nove teniške žogice, je lahko več. Povsem neuporabne so žogice, ki jih je namočil dež. Zavrzite tudi premehke žogice ali tiste, ki preveč votlo ropotajo. Žogice bodo dlje časa ostale uporabne, če jih boste shranjevali v originalni pločevinki ter jih varovali pred mrazom in vročino.

Kolo - okvir 20 do 25 let, kolesa in veriga 5 do 10 let
Znaki, da potrebujete novo kolo, so zarjaveli madeži, obrabljeni zobčki na verigi, poškodovan okvir...Kolo boste lahko dlje obdržali pri življenju, če ga boste spravljali pod streho ter mu vsako leto privoščili dober servis. Verigo vsak mesec dobro namažite z nafto ter jo zamenjajte na dvatisoč kilometrov.

Zavore na kolesu - 2 do 3 leta
Da zavore na služijo več svojemu namenu, boste najbolj opazili kar med vožnjo, ko se kolo ne bo odzvalo tako kot nekoč in bo zavorna pot daljša. Na nepravilnosti nas opozarja tudi neprijetno cviljenje zavor.

Sedež na kolesu - 3 do 5 let
Odsluženi sedež vas bo kmalu začel žuliti v zadnjico, načeto bo tudi usnje. Po vsaki vožnji sedež skrbno umijte in obrišite, luknje pa zakrpajte.

Kolesarska čelada - 3 do 5 let ali do prvega resnega padca

Čelado zamenjajte, če se njena površina poškoduje, če v notranjosti odstopi zaščitna mehka podlaga ali pa se vam strga varnostni trakec. Čelade nikoli ne mečite naokoli, saj jo lahko nehote poškodujete.

Kajak - če boste zanj lepo skrbeli, vas lahko preživi
Kajak po vsaki vožnji zunaj in znotraj sperite s sladko vodo. Čolna ne vlecite po tleh, ampak ga premikajte na koleščih.

Tekaški copati - 500 do 800 kilometrov
Beležite si pretečene razdalje v copatih. Proizvajalci običajno priporočajo menjavo po 500 opravljenih kilometrih, večinoma pa bodo ustrezno negovani copati dovolj dobra oprema za 700 do 800 pretečenih kilometrov.

Povzeto po članku: Kdaj je čas za nakup novih teniških žogic?, Lisa, september 2008

sorodni članki