| 

Posel in moda

Znebite se neprijetnega vonja nog in obutve na naraven način

Znebite se neprijetnega vonja nog in obutve na naraven način

17.09.2008 ob 18:29

Vsak, ki je v službi vsaj osem ur dnevno v čevljih, še posebej v hladnejših dneh, ko je obutev bolj zaprta, se je verjetno že srečal z neprijetnim vonjem obutve in nog. Eno od priporočil je to, da se ob prihodu domov preobujemo, najraje v copate in bombažne nogavice, obutev pa naj bi čim bolj dihala. Kako pa neprijetne vonjave odpravimo na povsem naraven način?

Ohranite svež vonj nog - Če uporabljate žajbelj samo za pripravo pečenke, nekaj zamujate. Žajbelj je namreč izvrsten za preprečevanje neprijetnega vonja stopal, ker uničuje bakterije, ki tak vonj povzročajo, razmnožujejo pa se v toplem, vlažnem okolju v vaši obutvi. Zdrobite list ali dva v čevlje preden jih obujete. Ob koncu dneva samo stresite ostanke v smeti.

Zmanjšajte vonjave športnih copat - Usnjeni in platneni športni copati lahko začnejo zaudarjati, zlasti če jih poleti nosite brez nogavic. Zmanjšajte neprijeten vonj in posrkajte vlago iz njih tako, da občasno potresete vanje malo soli.
Odišavite čevlje - Niti najbolj smrdeč čevelj ni kos moči sode bikarbone. Obilno potresite prašek po obutvi in pustite stati čez noč. Zjutraj prašek odstranite (bodite previdni pri usnjeni obutvi, kajti prepogosta uporaba sode bikarbone jo lahko izsuši). Lahko si izdelate tudi svoje osvežilce vonja za večkratno uporabo. Napolnite prstni del starih nogavic z dvema žlicama sode bikarbone in ju zavežite v vozelZvečer, preden greste spat, zatlačite nogavici vsako v en čevelj in zjutraj bi moral biti vonj že  veliko prijetnejši.

Še nekaj za utrujena stopala - Kadar vas bolijo stopala, ki tudi ne dišijo prav nežno, jim privoščite blažilno kopel s 4 žlicami sode bikarbone v 1 litru tople vode. Soda bikarbona ne bo samo sprostila bolečih stopal, ampak bo odstranila tudi znoj in delčke tkanine, ki se nabira med prsti. Redna kopel za noge je lahko tudi učinkovita proti vztrajnemu neprijetnemu vonju.

Vir: Nenavadna uporaba vsakdanjih stvari, Mladinska knjiga založba 2007

sorodni članki


Komentarji: 1 

Dodajte komentar


Ana | 30.10.2008 ob 10:01
Jaz sem kupila blazinice za obutev Protexx, ki dobro rešijo ta problem (poleg težav z vonjem čevlje tudi posušijo in jih dezinficirajo). Priporočam!
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat