| 

Aktualno

Slovenska in avstrijska podjetja v boj za 79 milijonov evrov

Slovenska in avstrijska podjetja v boj za 79 milijonov evrov

16.09.2008 ob 14:45

Slovenija in Avstrija bosta do leta 2013 v okviru operativnega programa za povečanje ekonomske in socialne kohezije z namenom spodbujanja skladnega, uravnoteženega in trajnostnega razvoja razdelila 79 milijonov evrov sredstev, od tega bo 67 milijonov evrov evropskih sredstev. Razpis je zanimiv predvsem za mala in srednja podjetja.

Slovenska stran, za razdeljevanje sredstev iz naslova cilja tri Evropske komisije - Evropsko teritorialno sodelovanje na področju čezmejnega sodelovanja - je pristojna služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko, je že pripravila vse potrebne dokumente, 18. julija pa je tudi že objavila skupni javni razpis za izbor projektov.

Pripravljalci projekta pričakujejo, da se bo z zagonom programa že sedaj uspešno čezmejno sodelovanje med Slovenijo in Avstrijo še okrepilo. Doslej so bili v okviru dosedanjega sodelovanja med državama izvedeni številni uspešni projekti na obeh straneh meje. Med drugim gre za izgradnjo poslovnih con, projekte za spodbujanje digitalizacije v podjetjih, njihovega povezovanja in skupnega nastopanja na tretjih trgih. Izvedeni so bili tudi številni turistični projekti, ki imajo za cilj oblikovanje skupnih čezmejnih turističnih destinacij, velik pomen pri čezmejnih projektih pa imajo tudi okoljevarstveni projekti in ohranjanje naravnih in kulturnih potencialov.

V okviru čezmejnega sodelovanja in projektov je pomemben sklad za male projekte, ki velja za eno od najuspešnejših čezmejnih pobud. Namen sklada je nuditi podporo projektom manjšega obsega, končni cilj pa povečati sposobnost lokalnega in regionalnega okolja za razvoj in izvedbo skupnih projektov v obmejni regiji. V okviru sklada je bilo podprtih več kot 200 projektov.

Sodelovanje med slovenskimi in avstrijskimi podjetji na obmejnem območju je zelo dobro, tako kot samo trgovanje med državama, kar je glede na bližino in sorodnost trga po ocenah gospodarstvenikov logično. Z Avstrijo posluje veliko število slovenskih podjetij, tudi veliko majhnih podjetij v obmejnem pasu.

Obseg menjave se vsako leto zvišuje, kar pomeni, da kljub že zdaj relativno velikemu obsegu poslovanja še vedno obstajajo neizkoriščene poslovne priložnosti za slovenska podjetja v Avstriji. Trgovinska menjava med državama je lani sicer dosegla skoraj 4,2 milijarde evrov, od česar je na slovenski izvoz odpadla poldruga milijarda evrov, kar pomeni, da Slovenija beleži občuten trgovinski primanjkljaj.

Vir in informacije: www.izvoznookno.si, 11.9.2008, Avtor: Bojan Pivk

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sobota
od 9 do 19 °C

Nedelja
od 8 do 18 °C

Ponedeljek
od 10 do 20 °C

Torek
od 9 do 24 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat