| 

Poslovne priložnosti

Biobusiness – poslovne priložnosti na področju izkoriščanja biomase

Biobusiness – poslovne priložnosti na področju izkoriščanja biomase

17.09.2008 ob 09:55

Vse večja energetska odvisnost nas postavlja pred dejstvo, da je potrebno oskrbo z energijo razvejati in spodbuditi rabo obnovljivih virov energije. Tovrstne prioritete so bile sprejete tudi v Sloveniji, ki je za Finsko druga evropska država z največjo pokritostjo z gozdovi.

Biomasa predstavlja pomemben vir energije v Sloveniji. Kot je znano, je 60% slovenskega teritorija pokritega z gozdovi. Zato bi se Slovenija lahko v večji meri zanašala na izkoriščanje biomase. Danes se le 9,2 % potrebe po energiji pokrije z izkoriščanjem obnovljivih virov energije, pri čemer lesna biomasa predstavlja 3,2 %.

Uporaba lesne biomase je najbolj razširjena v individualnih sistemih ogrevanja, tj. v gospodinjstvih.

Biomasa pa predstavlja tudi veliko priložnost za razvoj podjetij in industrije. Da bi spodbudili podjetja k iskanju in izkoriščanju poslovnih priložnosti na področju izrabe biomase, je Razvojna agencija Sinergija kot slovenski partner pristopila k projektu Biobusiness. Projekt je podprla Evropska komisija v okviru DG TREN programa Inteligentna energija za Evropo.

Razvoj podjetij na področju izrabe biomase postavljamo v ospredje gospodarske regeneracije regij , vključujoč najmanj razvita podeželska območja. Projektni partnerji, le-ti prihajajo iz Španije, Nemčije, Finske in Madžarske, skupaj z energetskimi agencijami, lokalnimi skupnostmi in drugimi deležniki, preučujejo že obstoječa podjetja s področja biomase in oblikujejo scenarije s priložnostmi za vzpostavitev novih podjetij v tem sektorju. Z analizo potencialo biomase v vključenih regijah, študijo trendov razvoja podjetij, raziskavo o prenosu tehnologij in tržnih priložnostih ter analizo zakonodajnega okvirja ocenjujemo trenutno stanje na področju izkoriščanja biomase. Na osnovi tega bomo pripravili vodnik priporočil.

S projektnimi aktivnostmi ciljamo na podjetnike, mala in srednje velika podjetja, investitorje, občine in vlado, energetske in razvojne organizacije ter tudi civilni sektor. Z zaključkom aktivnosti v letu 2009 pričakujemo razvoj replikativne metode za razvoj biomase kot enega najpomembnejših obnovljivih virov energije in načrt za razvoj industrije in podjetij s področja izrabe biomase tudi v ostalih evropskih regijah.

Dodatne informacije: Več o aktivnostih in rezultatih projekta si lahko preberete na uradni spletni strani projekta: www.euro-biomass.com.

Vir: Moj spletni priročnik 36, JAPTI, Javna agencija RS za podjetništvo in tuje investicije - Vir in informacije: Razvojna agencija Sinergija, www.ra-sinergija.si

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat