| 

Posel in moda

Kako optimalno povečati fizične sposobnosti in športne dosežke?

Kako optimalno povečati fizične sposobnosti in športne dosežke?

Kako povečati svoje fizične zmogljivosti je bilo eno zadnjih bistvenih vprašanj strokovnjakov, ki se ukvarjajo s športom. Zanimivo študijo so zaključili s prepričljivim sloganom "možgani namesto mišic", ki predpostavlja, da naš osrednji živčni sistem upravlja oz. vodi naše športne zmogljivosti ter lahko tako posledično dolgotrajno izboljša našo fizično učinkovitost.

Najnovejše študije o športni dejavnostih so razkrile, da daljša športna aktivnost lahko pozitivno vpliva na to, da naš centralni živčni sistem dejansko vodi v nastajanje in graditev mišične mase. Osrednji živčni sistem (CŽS) je kontrolni sistem vsega telesa in ga sestavljajo možgani in hrbtenjača. V študiji je bilo zajetih pet različnih športnih zvrsti, v okviru katere so testirali zmogljivost športnikov v skoku v višino (t.i. drop jump). Znanstveniki so na ta način hoteli raziskati, kako se določene zmogljivosti iz ene vrste športne dejavnosti prenašajo na druge. V testiranje so bile vključene naslednje športne zvrsti: skakanje v daljavo in v višino, plavanje in nogomet. Kot pričakovano so se skakalci najbolje odrezali, saj imajo le-ti čvrste oz. močne mišice v nogah. Raziskava je pokazala, da imajo plavalci in nogometaši manjše zmogljivosti oz. vzdržljivost v nožnih mišicah, kar pomeni, da ne morejo izzvati tako močnih refleksov za raztegovanje mišic kot tekači. Znanstveniki so nadalje ugotovili, da daljša aktivnost v določeni športni zvrsti vodi k temu, da centralni sistem programira mišično koordinacijo, ki jo zahteva ta določena športna aktivnost.

Vsekakor je pozitivno, da se posvečate eni sami športni dejavnosti, vendar vam v primeru, če želite zamenjati fizično dejavnost, ta »sprogramiranost« nič ne pomaga. Ravno zato je priznani mednarodni trener Tudor Bompa razvil strategijo, pri kateri centralni živčni sistem ni tako »ozko vpet« v treniranje ene same discipline. Tako je priporočal športnikom, da naj pri treningu za povečanje mišične mase v fitnesu naredijo manj ponovitev, da se izognejo preutrujenosti CŽS in tako porabijo ta čas za regeneracijo. Že pred dvajsetimi leti je podobno razmišljal trener za lahko atletiko Charlie Francis, kar je dejansko uporabljal tudi v praksi. Svojim varovancem je tako strogo prepovedal intenzivne treninge po športnih tekmovanjih vsaj za en teden in to kljub njihovemu odporu. To pomeni, da so »njegovi«športniki, ki so dosegli vrhunske rezultate, morali počivati od 7 do 10 dni. Ta prisilna pavza je namreč zmanjševala tveganja za poškodbe pri vrhunskih športnikih, hkrati pa jim je prihranila energijo centralnega živčnega sistema.

Vir: Verlag Dashöfer, založba d.o.o.

sorodni članki