| 

Posel in moda

Previdnost pred fruktozo ne bo odveč

Previdnost pred fruktozo ne bo odveč

12.09.2008 ob 19:27

Ste morda eden od tistih, ki redno uživajo fruktozo? Ali veste, kakšen učinek ima na človeški organizem?

Fruktoza znana tudi kot sadni sladkor je enostavni sladkor, ki ga najdemo v sadju, medu in določenih vrstah zelenjave. Je zelo sladek, slajši od glukoze in saharoze. Nekateri fruktozo zelo hvalijo, ker se baje hitreje vsrka v kri in pri presnovi ne potrebuje inzulina, tako da telesu takoj daje moč in ustvarja alkalno reakcijo v telesu.
Najnovejše raziskave pa so pokazale, da se morajo ljudje, ki imajo putiko ali tisti, ki imajo povečane vrednosti sečne kisline, varovati uživanja fruktoze. Sadni sladkor, ki je dodan v sadne sokove in limonade, lahko poveča tveganja za omenjeno bolezen in sečne težave.Te negativne učinke fruktoze je ugotovila študija z Univerze Vancouver, v kateri je sodelovalo 50 000 ljudi. Strokovnjaki so to študijo delali kar celih 12 let in so ljudem redno merili prehranske vrednosti in zdravstveno stanje svojih udeležencev. Končni rezultat je pokazal, da je 755 ljudi zbolelo za putiko.

Tekom raziskave so medicinski strokovnjaki ugotovili, da vsakemu, ki je vsak teden spil tri do štiri kozarce tekočine, ki je bila sladkana s fruktozo, se je tveganje za putiko povečalo kar za 26% v primerjavi s tistimi, ki so se tej pijači odpovedali. Pri tistih osebah, ki so spili več kot šest kozarcev omenjene tekočine, se je tveganja za obolenje celo podvojilo.

Fruktoza spodbuja presnovo, tako da viša vrednosti sečne kisline, je bilo pojasnjeno marca v časopisu British Journal of Medicine. Odpadne snovi sečne kisline se ne morejo kar preprosto izločiti in se nalagajo v sklepih v obliki kristalov. Strokovnjaki nam torej ne priporočajo uživanje tekočin, ki so slajene s fruktozo. Svetujejo nam, če želimo svojemu telesu narediti uslugo, posezimo po nesladkanem čaju, vodi ali nesladkanih sokovih.

Vir: Verlag Dashöfer, Založba, d.o.o.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat