| 

Uporabne informacije

Kako izbrati trezor

Kako izbrati trezor

14.09.2008 ob 19:52

Ko so vaše dragocene osebne stvari, poslovni dokumenti in druge za vas nenadomestljive reči na varnem, lažje spite, kajne!? Eden izmed načinov, da zagotovite varnost omenjenim predmetom je, da si priskrbite trezor. Bodisi doma bodisi v pisarni. Da se boste lažje odločili, kakšen trezor potrebujete, je nadaljevanju opisanih nekaj nasvetov, ki jih morate upoštevati ob izbiri ustreznega trezorja.

Velikost blagajne
Vprašajte se, kaj boste shranjevali v trezorju. Običajno fizične osebe shranjujejo gotovino, nakit, kreditne kartice, zavarovalne police, osebne dokumente, vrednostne papirje, orožje, ipd. Če boste dokumente hranili v redniku, bo že potreben večji trezor. Podjetja hranijo v trezorjih gotovino, menice, pogodbe, vrednostne papirje, tehnično dokumentacijo, delovne knjižice zaposlenih in ostalo poslovno dokumentacijo. Priporočamo, da sestavite seznam stvari, ki bi jih radi hranili v trezorju in si pustite nekaj praznega prostora, drugače bo trezor hitro premajhen. Tako boste dobili potrebne notranje dimenzije trezorja in potrebno število polic v njem. Prav tako pa morate upoštevati zunanje dimenzije trezorja, saj ste morda prostorsko omejeni.

Kje boste imeli trezor
Trezorjev je več vrst, lahko se odločate med:

  • vgradnimi, ki jih je potrebno obzidati ali obdelati s kovinskim okvirjem
  • pohištvenimi, ki jih postavite v pohištvo
  • prostostoječimi, ki jih po želji lahko pritrdite v tla ali zid

Pozorni bodite na težo trezorjev
Nekateri trezorji so zelo težki, še zlasti to velja za trezorje z visoko stopnjo ognje-varne zaščite. Zato morate pred nakupom preveriti nosilnost vaših tal. Prav tako je pri težkih trezorjih izredno pomembno, da vnaprej mislite na njihov vnos v prostor (dvigalo, stopnice,….)

Izbira zaklepanja trezorja
Pri večini trezorjev lahko izbirate med tremi vrstami zaklepanja:

  • dvobradi varnostni ključ
  • elektronska kodna ključavnica (VDS)
  • mehanska kombinacijska ključavnica

Vsaka ima svoje prednosti in slabosti – zaklepanje s ključem je najbolj enostavno, a ga lahko izgubite, elektronska ključavnica je enostavna, a lahko pozabite kodo, prav tako lahko pri kombinacijski ključavnice pozabite šifro, ki ste si so sami izbrali.

Izbira varnostne stopnje trezorja
Izbira varnostne stopnje je zelo pomembna, saj je od nje odvisno, za kakšne vsote boste lahko zavarovali vaše dragocenosti. Ravnajte se po tabeli evropskega standarda EN 1143-1 in orientacijskih zavarovalnih premijah Slovenskega zavarovalnega združenja.

Vir: ProSIGMA d.o.o. [novice@prosigma.si]

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Torek
od 11 do 25 °C

Sreda
od 12 do 25 °C

Četrtek
od 14 do 21 °C

Petek
od 14 do 19 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat