| 

Aktualno

Fiesta Econetic - Fordov najvarčnejši avto

Fiesta Econetic - Fordov najvarčnejši avto

19.09.2008 ob 10:25

  • Povsem nova Fiesta ECOnetic je Fordov najučinkovitejši avto z ultranizkimi emisijami CO2
  • Kombinirana poraba goriva 3,7 l/100 km in emisije CO2 98 g/km
  • 1,6-litrski motor Duratorq TDCi z močjo 90 KM in s filtrom za trdne delce s premazom
  • Izjemne prilagoditve, vključno s paketom za izboljšano aerodinamičnost in pnevmatikami z nizkim kotalnim uporom

S posebnim slogom in nizkimi emisijami CO2 je na čelu palete Fiestinih modelov na letošnjem pariškem Avtosalonu najvarčnejši evropski Ford – nova Fiesta ECOnetic.

Najučinkovitejšo Fiesto poganja posebej kalibrirani 1,6-litrski motor Duratorq TDCi z močjo 90 KM, opremljena pa je tudi s filtrom za trdne delce s premazom. Kombinirana poraba goriva v skladu s smernico EU znaša samo 3,7 litra za 100 prevoženih kilometrov. Osupljivo varčnost dopolnjuje tudi najnižja raven emisij CO2 v tem razredu: z 98 grami na kilometer je Fiesta ECOnetic avto z najmanj emisijami CO2 tako v svojem razredu kot v ponudbi evropskega Forda.

V primerjavi s Fiesto prejšnje generacije z 1,6-litrskim motorjem TDCi porabi Fiesta ECOnetic za 20.000 prevoženih kilometrov 160 litrov goriva manj in tako omogoča znaten prihranek goriva in seveda denarja pri vsakodnevnih vožnjah.

Poraba goriva pri izvenmestnih vožnjah je še nižja – Fiesta ECOnetic za 100 kilometrov potrebuje le 3,2 litra goriva. Ta učinkovitost pa ne gre na račun kakovosti vožnje ali zmogljivosti Fieste ECOnetic, saj znaša pospešek od 0 do 100 km/h 12,3 sekunde, najvišja hitrost pa doseže 178 km/h.

Rezultat je posledica enake pozornosti do detajlov kot pri drugih modelih ECOnetic z izboljšano aerodinamičnostjo, pnevmatikami z nizkim kotalnim uporom in izboljšanim sistemom mazanja za najnižje možne emisije CO2 in najvarčnejšo porabo goriva. Znižano podvozje in aerodinamične podrobnosti, na primer kolesni pokrovi in usmerniki zraka, dodatno izboljšajo Fiestin nizek zračni upor, ki znaša 0,33.

Pnevmatike z nizkim kotalnim uporom in varčnim profilom 175/65 R14, daljše prestavno razmerje gonila koles in posebna maziva poskrbijo za učinkovit prenos zmogljivosti pogonskega sklopa, še posebej pri križarjenjih po avtocestah. Ford je za svoje modele ECOnetic s partnerjem za maziva, družbo BP, razvil olje za menjalnik z nizko viskoznostjo in motorna olja z nizkim trenjem.

S takšnimi prilagoditvami je Fiesta ECOnetic najučinkovitejša v svojem razredu, ne da bi se moral voznik odreči kakovosti vožnje, slogu ali uporabnosti, ki odlikujejo paleto Fiestinih modelov.

Prizadevanja za trajnostni razvoj evropskega Forda pa se ne odražajo le na različici ECOnetic – vse nove Fieste so opremljene z električnim servovolanom, ki v primerjavi s standardnim hidravličnim volanom porabi znatno manj goriva in moči motorja, kljub temu pa zagotavlja neokrnjeno vozno dinamiko in odzivnost krmiljenja.

Z uporabo ojačenega jekla in osredotočenjem na zmanjšanje mase je nova Fiesta za 40 kilogramov lažja v primerjavi s svojo predhodnico, čeprav ima več opreme za varnost in boljšo zvočno izolacijo.

Proizvodnja z uporabo obnovljivih virov
Trajnost ni vplivala le na razvoj nove Fieste temveč tudi na njene proizvodne obrate. Motorje Duratorq TDCi za novo Fiesto proizvajajo v Fordovem obratu Dagenham Diesel Centre v Veliki Britaniji, ki pridobiva vso električno energijo s pomočjo obnovljivih virov: obrat ima dve turbini na veter, načrtovana pa je tudi tretja.

Ford si prizadeva uporabljati obnovljive električne vire tudi za celotne potrebe po električni energiji v Fiestinih proizvodnih obratih v Kölnu v Nemčiji. S to pobudo bo podjetje zmanjšalo svoje emisije CO2 za 190.000 ton na leto.

Dr. Wolfgang Schneider, podpredsednik oddelka za pravne, upravne in okoljske zadeve pri evropskem Fordu, je povedal: “Nova Fiesta je doslej najizrazitejši primer zaveze in vlaganj evropskega Forda v trajnostno mobilnost. Fiesta ECOnetic je očarljiva, elegantna in obenem brezkompromisna izbira za kupce, ki želijo najnižje emisije CO2 v razredu in pristno varčnost, obenem pa v celoti izkorišča prednosti naših vlaganj v učinkovite proizvodne obrate.”

Nova Fiesta ECOnetic bo v Evropi naprodaj proti koncu letošnjega leta. Dopolnila bo paleto evropskih Fordovih modelov z izjemno nizkimi emisijami CO2 in se pridružila modeloma Mondeo ECOnetic (139 g/km) in Focus ECOnetic (115 g/km).

Vir: Summit motors Ljubljana, d.o.o.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Torek
od 11 do 25 °C

Sreda
od 12 do 25 °C

Četrtek
od 15 do 19 °C

Petek
od 14 do 19 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat