| 

Posel in moda

Ali ste vedeli, da čokolada …

Ali ste vedeli, da čokolada …

Bi lahko živeli brez čokolade? Kaj vam prav za prav pomeni čokolada? Nič posebnega, sladica pač. Dobrota, ki vam posladka najbolj grenke trenutke. Nadomestilo za … Skratka za vsakogar pomeni nekaj drugega. Za nekatere sploh nič.

Kaj pa je čokolada pomenila nekoč, v zgodovini in celo prazgodovini? Kako so razumeli in dojemali to opojno dišečo temno rjavo snov?

  • Čokoladi že stoletja ljudskih verovanja pripisujejo lastnosti kot so sposobnost, da povzroči posebno stanje duha, sproži blaženost, ki se jo ne da povezovati z našimi zemeljskimi mukami, ali da pomaga doseči nadčloveška dejanja. In če poleg vsega sprejmemo še domnevo, da popoln eterični užitek vključuje vse čute, ni nič nenavadnega, da so mnogi zgodnji uživalci čokolade verjeli, da je čokolada afrodiziak.
  • Mnenje, da je čokolada afrodiziak je bilo močno razširjeno v dvajsetih letih 16. stoletja, in sicer med španskimi konkvistadorji v Mehiki, ki so navado pitja čokolade prevzeli od Aztekov. Čokolada se je pila pozno zvečer, postregle pa so jo vedno ženske. Tako je dobila čokolada svoj pomen – sredstvo za dvorjenje, ki se je ohranil še danes kot najbolj pogosto darilo za praznik zaljubljencev Valentinovo.
  • V preteklosti je bilo splošno sprejeto tudi mnenje, da čokolada koristi doječim materam. Nek angleški zdravnik iz 18. stoletja pa je celo pisal, kako je, zahvaljujoč uživanju čokolade, njegova žena rodila dvojčke, in to trikrat zapored.
  • Ko se je čokolada prvič razširili po Evropi, v zgodnjih letih 17. stoletja, so jo imeli za zdravilo. Uživali so jo v tekoči obliki. Na sploh je v teh letih veljala čokolada zdravilo za jutranjega »mačka«, saj naj bi umirila razdražen želodec.
  • Nekaj desetletij pozneje se je čokolada uveljavila kot pomoč pri prebavljanju preobilnega obroka ali kot pomoč pri postenju, zlasti za dame, saj so lahko z majhnimi koščki čokolade, zdržale brez hrane vse do večerje.

Sicer pa je čokolada oziroma obred pitja čokolade bilo v preteklosti omejeno zgolj na elito. Tudi med Azteki, ki so čokolado pili v kraljevi hiši, pili so jo vladarji in plemstvo, bogati trgovci in bojevniki. Tudi v Evropi je čokolada ostala privilegij bogatih vse do poznega 18. stoletja.

Kaj pa danes pomeni čokolada? Kaj povzroča to močno strast do čokolade, da se jo nekateri celo bojijo imeti doma v hladilniku, saj se zavedajo, da se ji ne bodo mogli upreti in jo bodo pohlepno pojedli vso naenkrat.

Sodobne raziskave so pokazale, da je čokolada kompleksna sestavina, ki vpliva na odtenek našega počutja. Vključuje približno 380 znanih kemijskih sestavin, čeprav predelava spremeni bogato izvirno sredstvo. In raziskave so tudi pokazale, da čokolada pri uživanju povzroči nastajanje opiatov. To so kemične sestavine, podobne tistemu v opiju, ki so vzrok za občutek blage evforije. Skratka, povedano drugače, uživanje čokolade v možganih povzroči nastajanje naravnih opiatov, ki hkrati otopijo bolečino in zvišajo občutek ugodja. Torej zakaj bi se potem takem sploh upirali še čokoladi?

Vir: Zlata knjiga – čokolada, Založba Meander, Izola, 2007

sorodni članki