| 

Posel in moda

Nazaj v službo

Nazaj v službo

Počitnic je konec, dopust je minil ... treba je nazaj v šolske klopi in tudi v službo! Vrnitev v ustaljen delovni ritem lahko za marsikoga predstavlja stresni dogodek in mu privajanje nazaj v stare tirnice povzroči nemalo psihičnih in fizičnih nevšečnosti. Sicer pa gre za proces uvajanja v neko stanje, ki že po naravi predstavlja obremenitev za telo in duha.

Zato vam v nadaljevanju ponujamo šest ukrepov, da bo prehod iz počitniškega uživanja v kaotičen delovni ritem, kar se da neobremenilen in da boste čim dlje ohranili pozitivne učinke dopusta:

 


1. Naredite načrt vrnitve
Postopoma in pravočasno se pripravite na spremembo okolja in navad.

2. Ne pojdite že prvi dan v službo
Priporočljivo je, da se ne vrnete v službo takoj naslednji dan po vrnitvi domov iz dopusta. Organizirajte se tako, da boste imeli vsaj en dan, da si opomorete.

3. Pripravite si seznam ciljev
Postavite si realne cilje, ki jih želite v določenem obdobju doseči. Le tako se boste uspešno spopadli z morebitnimi težavami in stresnimi položaji. Ko opredelite cilje, boste bistveno lažje začeli.

4. Pripravite akcijski načrt
Priporočljivo je, da si poleg seznama ciljev pripravite tudi akcijski načrt, kako boste te cilje dosegli.

5. Začnite s srednje zahtevnimi nalogami
Pri dan po dopustu ni priporočljivo začeti s prezahtevnimi cilji, po drugi strani pa tudi ne s preveč preprostimi.

6. V glavi osmislite svoje delo
To pomeni, da si ogovorite na vprašanje, zakaj to sploh počnete. Delo je pač davek, ki ga morate plačati, da si lahko pozneje tudi kaj privoščite.

Vir: Nasvete je podal psiholog Sandi Kofol za revijo Podjetnik, september 2008 - Premagajte podopustniško depresijo, Nives Pahor

sorodni članki