| 

Poslovne priložnosti

Plačilna nedisciplina problem vse Evrope

Plačilna nedisciplina problem vse Evrope

09.09.2008 ob 09:35

S plačilno nedisciplino, ki je nespoštovanje dogovorjenih zneskov, rokov in načinov poravnave obveznosti, povzročajo in širijo pa jo dolžniki, ki sprejemajo obveznosti, večje od njihovih finančnih zmožnosti oziroma denarnih tokov, se podjetniki srečujejo vsak dan.

Po izvedeni anketi, ki jo je v mesecu juniju letos opravila Obrtna Zbornica Slovenije, se je celo izkazalo, da je plačilna nedisciplina takoj za davčnimi olajšavami za investicije, drugi največji problem, s katerim se srečujejo podjetniki pa tudi obrtniki. Glede na nedavno ponovno uvedbo davčnih olajšav za investicije pa je tako plačilna nedisciplina zasedal "neslavno" prvo mesto med najbolj perečimi problemi, s katerimi se praktično dnevno srečujejo poslovni subjekti. Ankete je obenem pokazala, da je skoraj 90% vseh računov plačanih z odlogom in če pogodbenim rokom za plačilo prištejemo še zamudo, ugotovimo, da je v Sloveniji večina računov plačana po 90 do 150 dneh od dneva izstavitve računa za opravljeno storitev. Zaradi zamujanja plačil so najbolj prizadeta mikro, mala in srednja podjetja, ki so tudi sicer najranljivejša za številne vplive.

Sicer pa so nedavne raziskave pokazale, da je plačilna nedisciplina postala problem vse Evrope. Tako domači kot tuji strokovnjaki namreč ugotavljajo, da so pozna plačila pogosta težava podjetnikov in ne ogrožajo le njih, temveč celotno evropsko gospodarstvo. V spodnji preglednici poglejmo v katerih evropskih državah so najslabši plačniki, česar posledica je zaviranje rasti evropskega gospodarstva na splošno. Podatki so podani z indeksi, pri čemer višji indeks pomeni, da plačniki plačuje dlje časa (vir: Intrum Justitia).

Indeks tveganja 2008

Država Indeks tveganja
Finska, Švedska 120-129
Norveška, Danska, Islandija 130-139
Irska, Francija, Malta, Švica, Nizozemska, Latvija, Estonija 140-149
Španija, Italija, Avstrija, Luksemburg, Nemčija, Slovaška, Poljska, Litva 150-159
Madžarska 160-169
Portugalska, Grčija, Češka več kot 170

Vir: Revija Obrtnik, številka 9, september 2008 - Plačilna nedisciplina zavira vso Evropo

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od -1 do 1 °C

Četrtek
od -1 do 0 °C

Petek
od -1 do 3 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat