| 

Posel in moda

Kis za boljše počutje

Kis za boljše počutje

08.09.2008 ob 19:40

Že naše babice so poznale zdravilne in blagodejne učinke kisa ter ga uporabljale za vse mogoče stvari: pri pranju perila, za razkuževanje površin, za kopel za utrujene noge, za vlaganje zelenjave, za "zabelo" raznih solat in tako naprej. Kis je prav za prav začimba in sredstvo za konzerviranje s kislim okusom. Izdeluje se ga s fermentacijo alkoholnih tekočin in vsebuje med 5 oziroma 15,5 % ocetne kisline. Poleg tega kis vsebuje še rudnine, nekaj malega vitaminov, encime, aminokisline, rastlinska barvila in druge bioaktivne snovi.

In ravno "raznovrstnost" uporabe daje kisu poseben pečat, saj ga je za zdravilne učinke uporabljal že sam Hipokrat. Zato poglejmo še mi, kako si lahko s kisom izboljšamo tudi naše počutje.

Kis je specialist splošne internistične prakse z nemajhnim zunanjim učinkovanjem. Pomaga skrbeti za zdravo stanje v prebavilih, zlasti v debelem črevesu, ter spodbuja in pospešuje prebavo. Zelo dobrodejen je pri prebavi ter presnovi beljakovin in maščob. Čistilno učinkuje na ožilje in zavira poapnenje žil. Omogoča večji sprejem kalcija iz hrane. V ljudskem zdravilstvu jabolčni kis slovi kot sredstvo proti malodane vsem zdravstvenim tegobam.

  • Na primer v kozarec damo žličko medu, prilijemo malo domačega jabolčnega kisa, premešamo in kozarec dopolnimo z vodo. Kozarec z vodo razredčenega kisa, z medom ali brez, je namreč krepka pijača za dobro jutro. V tek spravi dogajanja v telesu, poživi delovanje jeter in spodbudi razstrupljevanje. V prebavnem traktu učinkuje razkuževalno in pripomore k bolj zdravem razmerju drobnoživk v debelem črevesu. To je spet eden od tistih "splošnih eliksirjev", ki spodbujajo presnovo, ugodno vplivajo na vse telo in pripomorejo k dobremu počutju. Skrivnost ni toliko v količini kot v rednem uživanju. Nenazadnje je s kisom težko pretiravati, saj je premočnega okusa. Pomembno je, da to osvežilno-krepčilno pijačo pijemo redno, vsako jutro ali dva- do trikrat na dan, ker tako zmerno, a vztrajno dobrodejno vplivamo na telesno presnovo in razstrupljevalne procese.

Se sprašujete, kako bi se končno maščobnih oblog, ki se vam vztrajno kopičijo okoli pasu? Poizkusite s kisom! Redno uživanje zmernih količin čistega jabolčnega kisa namreč pomaga topiti maščobe v telesu, saj vsebuje naravne kisline, ki razgradijo in dobesedno odplavijo vse strupe in neprebavljeno hrano iz našega črevesja. Tako namreč prebavni trakt dobi “več prostora” za zdravo predelovanje hrane.

Uživanje dveh čajnih žličk jabolčnega kisa dnevno vam bo izboljšalo zdravje, okrepilo imunski sistem, pokurilo kakšno dodatno kalorijo ter pomagalo pri težavah s kožo. Jabolčni kis zdravi tudi infekcije sinusov, akne, visok holesterol, kronično utrujenost, kandidozo, zgago, vneto grlo, kontaktni dermatitis, artritis, ima pa tudi lastnost razstrupljanja.

Za zunanjo uporabo kis učinkuje razkuževalno, kožo pa naredi mehko in jih podeli zdrav videz. Z mešanico enakih delov kisa in vode si splaknemo roke po pranju posode ali drugih opravilih, ki porušijo naravno kislost kože ter jo naredijo raskavo in grobo. Kar zadeva kožo, je kis zelo učinkovit losjon po britju, ki pa tako kot pri vseh drugih načinih zunanje uporabe pusti svoj vonj. Postopoma izgine, blagodejni učinek pa ostane.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat