| 

Aktualno

Od Kolizeja bo ostalo le nekaj kamnov

Od Kolizeja bo ostalo le nekaj kamnov

08.09.2008 ob 10:10

Na Mestni občini Ljubljana so se po posvetu z Zavodom za kulturno dediščino Slovenije odločili le še za arhivsko varstvo nekaterih delov stavbe. Nobenega dvoma ni več, da bodo ljubljanski Kolizej v Kranjski investicijski družbi (KID) porušili. Kot pojasnjuje Uroš Grilc, načelnik oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana (MOL), bodo ob tem morali ohraniti le vse kamnoseške dele stavbe in dekorativne elemente, nadzor pri rušenju spomeniško zaščitenega Kolizeja pa bo izvajal Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS).

Spremenjeni odlok o zaščiti, ki bo predvideval le arhivsko varstvo določenih delov stavbe, bo po Grilčevih besedah mestni svet obravnaval še letos in glede na večino liste župana Zorana Jankovića, ki že ves čas podpira projekt lastnika KID Jožeta Anderliča, ni dvoma, da bo tudi sprejet.

To pomeni, da bodo morali izdelati natančno dokumentacijo obstoječega stanja z natančnimi fotografijami ter ohraniti vse kamnoseško izdelane stavbne člene (trije portali, nekaj stopnic, okoli 100 kvadratnih metrov kamnitega tlaka, posamezni deli stavbnega pohištva) in dekorativne elemente (okoli 20 metrov dekorativnega venca iz žgane gline na južni fasadi). Te bi shranili bodisi v pristojnem muzeju bodisi vgradili v morebitni novi kompleks ali pa porabili pri obnovi katerega od objektov kulturne dediščine.

Nato Anderlič ne bi imel več nobenih ovir za izgradnjo novega kompleksa s koncertno in operno dvorano s 1900 sedeži, stanovanjsko in poslovno stolpnico (zadnja bi bila visoka 76 metrov), dvema petnadstropnima stanovanjskima vilama, trgovskim središčem in podzemnimi garažami v šestih nadstropjih. Vrednost ogromnega projekta je ocenjena na 180 milijonov evrov.

Vir: Dnevnik, Peter Pahor - http://www.ibn.si/articles/detail/3932

sorodni članki


Komentarji: 1 

Dodajte komentar


grega | 08.09.2008 ob 10:41
Vidi se, kaj lahko kapital naredi v ozadju. Ne upoštevaje historične pomembnosti prvotnega objekta.
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Warning: include(/usr/home/atribut/classes/Smarty/libs/templates_c/625d034e478920a767c889c4e465cd5b^%%CF^CFD^CFDDF3E3%%vreme.tpl.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /usr/home/atribut/classes/Smarty/libs/Smarty.class.php on line 1871

Warning: include() [function.include]: Failed opening '/usr/home/atribut/classes/Smarty/libs/templates_c/625d034e478920a767c889c4e465cd5b^%%CF^CFD^CFDDF3E3%%vreme.tpl.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/share/pear') in /usr/home/atribut/classes/Smarty/libs/Smarty.class.php on line 1871

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat