| 

Postal sem podjetnik

Lepša stran kariere - sprostitev

Lepša stran kariere - sprostitev

12.09.2008 ob 09:45

Stresne situacije so običajen pojav in ne izjema, zato je za uspešno premagovanje takšnih situacij potrebno dobro psihofizično stanje vsakega poslovneža. Vzrokov stresa največkrat sicer ne moremo odpraviti, lahko pa z različnimi metodami premagamo njegove posledice. Ena od zelo učinkovitih metod, s katerimi lahko vplivamo na svoje počutje, je gibanje, ali kot pravi naš sogovornik Primož Kastelic, vaditelj joge: »Vsako podjetje bi moralo svoje zaposlene vključiti (ali jih vsaj bolje motivirati) v razne športne aktivnosti, vadbe za krepitev, sproščanje in umirjanje. Aktiven, zdrav in sproščen človek svoje delo opravlja z mnogo dobre volje, lažje premaguje stresne situacije in je tudi sicer umsko zelo napreden. Joga na vseh teh področjih ugodno vpliva na psihofizično zdravje človeka in tako ni le obliž na rano, temveč preventiva za nastajanje zdravstvenih težav.« Številne raziskave ugotavljajo, da so pokazatelji mentalnega zdravja v tesni pozitivni povezavi s telesno dejavnostjo. To sicer ne pomeni, da se telesno aktivni ljudje ne soočajo s stresom, ampak da telesna aktivnost blaži učinke stresa vsakdanjega življenja poslovneža.

Redna telesna vadba je odlično "zdravilo" proti stresu
Raziskovalci so ugotovili, da so ljudje, ki redno vadijo in vzdržujejo relativno visoko raven telesne pripravljenosti, manj občutljivi za negativne posledice stresa. Redna telesna vadba povečuje človekove sposobnosti boljšega in predvsem bolj učinkovitega dela ter vpliva tudi na intelektualno dejavnost poslovnežev. »Vsak poslovnež se ob dnevnih izzivih, ki si jih zastavlja v delovnem okolju, srečuje tudi z drugimi, življenjskimi izzivi. Prepričan sem, da je eden takšnih izzivov tudi vzdrževanje primerne psihofizične kondicije, ki jo potrebujemo za uspešno delovanje. Kondicijo lahko vzdržujemo predvsem z ukvarjanjem s športom, saj v tem primeru sprostimo 'negativno' energijo in se 'napolnimo' z novo, pozitivno energijo. Sam se, ko imam dovolj časa, ukvarjam z golfom in tenisom ter pohodništvom, kjer se posvetim sam sebi in nabiranju pozitivne energije, hkrati pa v tem času analiziram pretekle poslovne odločitve. S športom pa se ukvarjam tudi drugače – kot predsednik Nogometnega kluba Maribor sem prisoten na večini nogometnih tekem, ki marsikomu nudijo dodatno sproščanje energije. Menim, da je ukvarjanje s športom dobro tako za nabiranje psihofizične aktivnosti, kakor tudi za 'bistrenje misli', ki se nam v vsakodnevnem poslovnem življenju nabirajo,« je za nas povedal Drago Cotar, predsednik uprave Zavarovalnice Maribor.

Načinov za pridobivanje in vzdrževanja telesne kondicije je neskončno.
Veliko poslovnežev se odloči za športe in dejavnosti, ki predvsem vzamejo čim manj časa, saj jim ga venomer primanjkuje. Takšni so večinoma športi v zaprtih prostorih, športnih centrih, kjer ponujajo intenzivno vadbo, na primer: fitnes, aerobiko, borilne veščine, tenis, pilates ... Poleg tega pa se sprostijo še v savni ali s pomočjo joge. Udeleževanje pri kolektivnih športih (mali nogomet, košarka in podobno) v večernih urah v športnih dvoranah je tudi dokaj pogost način »druženja« predvsem med moškimi. Nekateri poslovneži pa si vzamejo čas in se odpravijo v naravo, večinoma ob vikendih, ko si vzamejo čas zase in za družino. Te aktivnosti so lahko bolj umirjene, kot so izlet v gore, hribe, tek ali sprehod v naravi, nordijska hoja. Mnogi so zagrizeni športniki in brez športa enostavno ne morejo živeti. Eden takih je dr. France Arhar, ki je za nas povedal: »Ljubim šport. Hoja je najbolj naravna oblika. Kjer koli je mogoče, poskušam uporabiti lasten korak. Vsak dan grem iz garaže do svoje pisarne (12 nadstropij) peš po stopnicah. S tem najlažje brez izgube časa naredim nekaj koristnega za svoje telo. Le pravi napor pomaga pri zmanjšanju holesterola in dobremu delovanju srca ter ožilja. Če se ob koncu tedna ne podam v hribe vsaj za dobro uro, mi nekaj manjka. Poleg tega se pogosto zvečer, ko se vrnem iz službe, z ženo odpravim vsaj na polurni sprehod. Rad tudi smučam, kolesarim, drsam, igram hokej, namizni tenis in tenis, ki pa sem ga moral zaradi poškodbe opustiti. Navdušuje me tudi golf, za katerega upam, da se ga bom imel kdaj priložnost naučiti.«

Vedno več ljudi se pri obliki sproščanja odloči za jogo.
V centru joge za poslovneže nam je Primož Kastelic povedal, kdo so tisti, ki se odločajo za jogo: »To so poslovneži, še posebno tisti na odgovornih položajih, ki ugotavljajo, da jih delo preveč utrudi, zato se odločajo za jogo in njej podobne sprostitvene tehnike. Enako velja za vse tiste, ki poleg službe opravljajo še 'poklic' gospodinje, mame-očeta oz. jih vsakodnevne obveznosti preveč izmučijo.« Vse, ki vas zanima joga, si lahko najdete informacije na spletni strani www.joga-za-poslovneze.com in www.svet-je-lep.com/joga.

Tisti, ki jim šport ne diši preveč in se radi razvajajo, se poslužujejo predvsem savnanja.
Savnanje je oblika kopeli, ki je v severnih deželah znana že stoletja. Je zdravo, ker krepi telo, sprošča duha in prinaša dobro voljo. Ko se odločimo za savnanje, nikoli ne hitimo, temveč si vzamemo čas zase in »izklopimo« zunanji svet. Poznamo več vrst savn, ki se med seboj zelo razlikujejo po načinu savnanja in po učinkovitosti na telo:
Finska savna je najbolj znana in razširjena oblika savn. Na Finskem, kjer tudi poleti temperatura doseže komaj 20 stopinj Celzija, je savna tako običajen del doma, kot pri nas kopalnica. Temperatura zraka v teh savnah se giblje med 80º in 90º C pri 15- do 30-odstotni vlagi. S pravilnim sevanjem dosežemo izločanje odpadnih snovi iz telesa, spodbuja delovanje ledvic in pomaga pri odpravljanju celulita.
Turška savna je savna, ki ji pravimo tudi parna kopel. V tej savni je temperatura znatno nižja kot v finskih savnah, med 43º in 46º C, vlaga pa je kar 98-odstotna.
Infrardeča savna je najmlajša, vendar zelo priljubljena savna. Nizka temperatura zraka in visoko sevanje je princip delovanja infrardeče savne. Infrardeči žarki prodirajo v telo do 4 centimetre globoko. Sevanje, ki ga odda vir infrardečih žarkov, namreč poskrbi za temeljito segrevanje kože in plasti tkiva, ki se nahaja pod kožo. Toplota se s prekrvavitvijo prerazporedi po vsem telesu, kar povzroča izredno pozitivne učinke. Vsem savnam pa je skupno, da se moramo na sevanje pripraviti in si vzeti čas.

Za rekreacijo in sprostitev si je treba vzeti čas
Pri vsem tem pa ne smemo pozabiti na dejstvo, da za vse to potrebujemo čas. Kako si ga bomo porazdelili, pa je odvisno od vsakega posameznika. »Prosti čas je posebna vrednota, glede na to, da ga je zelo malo. Dejstvo je, da pretežni del svojega časa človek preživi v podjetju in s podjetjem. Kajti tudi če nisi fizično prisoten v njem, ga nosiš s seboj. Z vsemi problemi in pozitivnimi izkušnjami. Malo je trenutkov, ko ne misliš nanj. Osebno življenje posameznika je vsekakor povezano z njegovim udejstvovanjem kjer koli, še posebno na delovnem mestu. Skratka, s svojo držo tako v podjetju kot zunaj njega se kaže, kako stabilna in socialno zdrava osebnost ste. Iz tega zornega kota je in ostaja po mojem prepričanju prav družina tista osnovna celica, ki običajno daje 'zadnje zatočišče', je pogosto vir novih spodbud in hkrati lahko osnova za boljše delovanje v skupini. Družina je prav gotovo eden od najpomembnejših temeljev. Večkrat lahko spoznaš, da je prav ona varna 'luka', v katero se lahko vedno zatečeš, ko te vsi zapustijo in si hitro pozabljen. Prizadevam si, da bi bila kombinacija med poslovnim in osebnim čim bolj harmonična in da bi se eno z drugim nadaljevalo. Zato najpogosteje ob koncu tedna, ko sem doma, poskušamo uskladiti skupne interese z družino in čim bolj kakovostno preživeti čas skupaj. V ta čas uvrščam tudi različne hobije, ki so na eni strani povezani s športnim udejstvovanjem, na drugi strani pa s krepitvijo duha, kajti človek je integralna celota in potrebuje tako fizično kot mentalno zdravje, če želi izkoristiti vse svoje talente in znanja v dobrobit sebi in svoji okolici; družina, podjetje ali druge oblike organizacij,« je povedal dr. France Arhar.

www.mojedelo.com, Mojca Albreht
sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Četrtek
od 12 do 18 °C

Petek
od 12 do 19 °C

Sobota
od 12 do 17 °C

Nedelja
od 8 do 18 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat