| 

Posel in moda

Sveža znanstveno fantastična arhitekturna kreacija

Sveža znanstveno fantastična arhitekturna kreacija

05.09.2008 ob 07:44

Sveža znanstveno fantastična arhitekturna kreacija ali "vertikalno mesto" naj bi zraslo v mestu Dubai - turistični prestolnici Združenih Arabskih Emiratov. Vertikalno mesto naj bi v višino segalo dobesedno do neba, saj naj bi bilo visoko kar 2,4 kilometra!

Plan kreatorjev je zgraditi tako imenovan "Dubai City Tower" s 400 bivalnimi etažami, nad katerimi bi se dvigovala še 400 metrov visoka energetska konica v obliki spirale, katera bo proizvajala večino potrebne energije za napajanje "mesta". Etažna višina - višina vsakega nadstropja od njegovih tal do tal naslednjega nadstropja - je 5 metrov, kar bo skupaj zneslo 2.400 metrov oziroma 1,50 milje. Predlog je, da bi objekt stal tik ob morju v Arabskem zalivu, tako, da bi bil del zgradbe zgrajen celo na vodi. S tem bi dobili odlično izhodišče za izgradnjo mestne marine za turizem in industrijske luke za potrebe oskrbe mesta.

Celotna masa objekta bo razdeljena na šest ločenih stavb, v obliki spiral. S tem, da bodo tri stavbe rotirale v smeri urinega kazalca, tri stavbe pa v nasprotni smeri, glede na središčno jedro objekta. 65% celotne etažne površine objekta bo lociranih v prvih stotih nadstropjih. Osnova objekta je 6-nadstropno večnamensko območje, kjer bodo locirani kongresni center, nakupovalni centri in trgovine, velik prostor za razne prireditve in garažni prostori.

Dubai City Tower nedvomno presega vse do sedaj poznane meje stavbnega oblikovanja in možnosti gradnje. Obenem so planerji poskrbeli tudi za ekološko noto pri oblikovanje tega mega objekta v vseh pogledih. Za začetek vam na vpogled predstavljamo nekaj idejnih slik "vertikalnega mesta".

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat