| 

Posel in moda

Zdravo sladkanje z užitkom

Zdravo sladkanje z užitkom

Čokolada in druge sladkarije takoj po zaužitju dvignejo krvni sladkor in s tem našo energijo. Sladkanje nam je posebno v užitek v pisarni ali pa zvečer pred televizijo…

Zagotovo ste že seznanjeni s tem, da sladkarije vsebujejo predvsem t.i. »prazne kalorije«, ki posledično s povečanim vnosom kalorij v telo pravzaprav zmanjšujejo vaš apetit za bolj zdrave in hranilne jedi. Zato vam v nadaljevanju predstavljamo šest napotkov za bolj zdravo sladko zadovoljstvo:

 

  1. Izbirajte med sladkarijami, ki vsebujejo balastne snovi kot so müsli in suho sadje. Te »sladke stvari« namreč podaljšajo sitost vašega želodca, pa tudi krvni sladkor ne bo tako hitro upadel.
  2. Posezite po oreščkih! Lahko izbirate med lešniki, orehi, indijskim in brazilskim orehom, pinjolami, pistacijami, indijski oreščki in še bi lahko naštevali. Za oreščke je nasploh znano, da so kalorični, vendar vsebujejo tudi visoko vrednost beljakovin, B-vitamine, mineralne snovi in nenasičene maščobne kisline.
  3. Namesto da se sladkate »sede pred televizijo«, pojdite raje na sprehod ali se zaposlite s kakšnim drugim hobijem. V tem primerih boste namreč imeli manj priložnosti za sladkanje.
  4. Pri sladkanju je pomembna tudi nega zob. Svetujemo vam, da po jedi počakajte vsaj pol ure, preden si umijete zobe. Če si namreč ščetkate zobe takoj po »sladkanju«, agresivna kislina načenja občutljivo sklenino. Sicer pa tudi zvečilni gumi brez sladkorja ali ustna voda z dodanim flouridom pomagajo odstranjevati obloge.
  5. Pri peki uporabljate margarino z manj maščobami, uporabite manjšo količino sladkorja in polnozrnato moko namesto bele.
  6. Če se ne morete upreti čokoladi, posezite raje po temni čokoladi, ki ima večjo vsebnost kakava in manj sladkorja, kot pa mlečna čokolada. Za kakav je namreč značilno, da ima visoko prehransko vrednost, saj poleg maščob (40 %) vsebuje kar 20% beljakovin in 40% ogljikovih hidratov.

Vir: Verlag Dashöfer, založba d.o.o.

sorodni članki