| 

Posel in moda

Premagajte utrujenost oči

Premagajte utrujenost oči

Delo sicer krepi človeka, vendar ga po drugi strani tudi utruja. Utruja njegovo telo. Zato je nujno potrebno vsakodnevno izvajati razne vaje za krepitev in sproščanje delov telesa, ki so med delom najbolj obremenjeni in izpostavljen morebitnim poškodbam, ki lahko z leti preidejo tudi v kronična obolenja. Najbolj obremenjeni deli telesa med delom (odvisno tudi od položaja med delom: stoje, sede, kleče) so nedvomno: noge, roke, vrat, hrbtenica in oči. Za slednje pravijo, da lahko obremenitev, kateri so naša očesa izpostavljena vsakodnevno na delovnem mestu, primerjamo z držanjem 2,5-kilogramsko utež v vsaki roki, ki jih tako obtežene dvignemo predse in v takem položaju zadržimo ... 8 ur. Poizkusite? Ne gre, kajne!

Nepremično večurno strmenje v računalniški zaslon utrudi vaše očesne mišice in posledice so bolečina v očesih ali celo glavobol, zamegljen vid, težave z ostrino vida in preobčutljivost za svetlobo. Raziskovalci z ameriške univerze v Alabami menijo, da lahko tovrstne težave z vidom zmanjšajo tudi produktivnost posameznika na delovnem mestu kar za 28%.

Počitek in zdrava prehrana

Simptomi utrujenih oči so preobremenjenost, izčrpanost po dolgem dnevu, bolečina, napetost v očeh, pordelost oči, meglen vid itd. Zato nikakor ne pozabite na počitek. Če oziroma ko, se pojavijo težave z utrujenimi očmi, najprej poskrbite za zadostno količino spanca, ki vam bo koristil tudi pri splošnem počutju.

Za dobro delovanje oči je poleg vrste drugih dejavnikov pomembna tudi z vitamini bogata prehrana. Predvsem sveže sadje in zelenjava, po možnosti ekološko pridelana, sta nezamenljiv vir za oči nujno potrebnih hranil. Med za zdravje oči pomembna živila pa sodijo tudi agrumi, paprika, bezeg, borovnice, črno grozdje, olje iz žitnih kalčkov, paradižnik, špinača, buče, soja, polnozrnati izdelki, gobe, alge, peteršilj in mastne ribe.

Prilagodimo delovni prostor in delovno opremo

Ker sodobni človek veliko časa preživi na delovnem mestu, je dobro, da si omisli očem prijazno okolje. Pomembno je, da je naš delovni prostor dobro osvetljen in da svetloba na mizo pada z leve strani, delovne pripomočke razvrstimo tako, da bomo glavo čim manj obračali vstran, kajti če napenjamo mišice tilnika, se poslabša dotok krvi v oči. Idealno bi bilo, če bi bil računalniški ekran od oči oddaljen vsaj pol metra, njegov zgornji rob pa naj bi bil v višini oči. Še bolje pa je, da je računalniški zaslon od vas oddaljen 60 do 70 centimetrov. Utrujenost oči lahko omilite tudi s posebnimi filtri, ki jih namestite pred zaslon. Povečajo namreč ločljivost črk in odpravijo 99% odvečnega bleščanja.

Pomaga lahko tudi domača lekarna

Kadar vas oči bolijo zaradi dolgotrajnega naprezanja, jim privoščite pljusk mrzle vode ali pa si jih zakrijte z dlanmi. Lahko pa si pripravite očesno kopel iz slane vode, črnega čaja in medu. Koristilo vam bo tudi umivanje s poparkom iz lističev rdeče vrtnice in timijana ali s poparkom kamilice. Še iz časov naših babic pa je naslednji nasvet, ki resnično deluje: žlico, ki ste jo ohladili v hladilniku, za nekaj minut pritisnite na utrujene oči in te bodo kot prerojene!

Vaje za utrujene oči

Če želite ohraniti zdrave in ne nazadnje tudi lepe in sijoče oči, lahko to dosežete tudi s spodaj opisanimi preprostimi vajami, ki jih lahko izvajate kadarkoli. Vaje temeljijo na sprostitvi očes, krepitvi očesnih mišic, ter izboljšanju vidne zaznave. Za očala (leče) z dioptrijo, je značilno, da polenijo očesne mišice, zato če ste pripravljeni resnično delati na svojem vidu, jih nosite le kadar je nujno potrebno, saj izničujejo tisto, kar ste dosegli z vajami.

Za dober vid je izrednega pomen tudi drža telesa, ki naj bo pokončna z ravno hrbtenico, sproščenost vratu in ramenskega obroča, spočitost, ter sproščenost oči. Zaradi tega se večkrat na dan dobro pretegnite, močno zazehajte (navlažitev oči), ter večkrat namenoma pomežiknite, predvsem, če delate za računalnikom.

Preden začnete z vajami je koristno, če razmigate ter zmasirate vrat in ramenski obroč. Saj veste. Kroženje z glavo in z rameni, pogled levo–desno…..

1. Polaganje dlani
Ta vaja pravzaprav ni vaja, gre le za sprostitev oči. Najlažje jo je delati sede za mizo. Roki dobro podrgnite eno ob drugo, do te mere, da imate občutek, da žarita. Komolca naslonite na mizo in si s spodnjim delom rok pokrijte oči. Pomembno je, da se roki dotikata vek, ne smeta pa preveč pritiskati nanje. Sedaj si predstavljate popolno temo, ter kako energija rok teče skozi oči in jih sprošča ter zdravi. To počnite dokler se vam ljubi. Pomembno je, da tudi med vsemi ostalimi vajami za oči za kakšno minuto ponovite to vajo, predvsem pa po izvedenih vajah. Predvsem jo izvajajte vsak večer tik pred spanjem.

2. Krepitev očesnih mišic

  • pogledamo skrajno navzgor in nato skrajno navzdol
  • pogledamo skrajno levo in nato skrajno desno
  • pogledamo skrajno levo navzgor in nato desno navzdol
  • pogledamo skrajno desno navzgor in nato levo navzdol
  • krožimo z očmi v levo
  • krožimo z očmi v desno

Vsak gib z očmi najprej ponavljamo z odprtimi in nato še z zaprtimi očmi. Za začetek vam predlagam, da nobene od teh vaj ne ponovite več kot 2-3x, ker vas bodo drugače bolele oči. Če vmes čutite, da so oči utrujene, se za minuto ustavite in ponovite vajo z polaganjem dlani. Obvezno pa polaganje dlani izvajajte ob koncu vaje vsaj nekaj minut.

3. Svinčnik na nosu
Predstavljajte si, da imate na konici nosa pritrjen svinčnik. Sedaj se razglejte po prostoru in s svinčnikom obrišite vse predmete v prostoru: omare, slike, vrata, ….. Najprej le njihove glavne oblike, kasneje se lahko spustite tudi v podrobnosti. Sedaj zaprite oči in poskusite po spominu narisati prostor (še vedno svinčnikom na nosu). Koliko predmetov ste narisali? Če imate čas še enkrat ponovite celotno vajo. Kako se je sedaj vaša slika približala resnični? Pri risanju morate seveda premikati tudi glavo. S to vajo razgibavate vrat, pripravite oči k gledanju, ter krepite vizualni spomin.

4. Blizu – daleč
Če niste zunaj, se postavite k oknu. Iztegnite kazalec roke 15-30 cm pred sabo. V daljavi si izberite nek predmet, npr. drevo. Sedaj s pogledom po nevidni vrvici potujte od prsta do tega predmeta in nazaj. Ta vaja izboljšuje sposobnost akomodacije očesa.

5. Kazalec – sveča
Postavite svečo (lahko tudi drug podolgovat predmet) 1-2m pred sebe. Spet iztegnite kazalec roke ca. 30 cm pred sabo. Vaja poteka tako, da najprej usmerite pozornost na kazalec, vendar tako da še vedno vidite svečo. Čez nekaj časa se sveča spremeni v dve sveči, ena levo in ena desno od kazalca. Poskusite čim dalj zadržati tako sliko. Sedaj vajo ponovite tako, da pozornost usmerite v svečo in sedaj bosta iz kazalca nastala dva. Če vam ne uspe dobiti dveh slik, ne obupajte. Kmalu vam bo uspelo. Vaje ne izvajajte predolgo in po njej obvezni izvajajte 'polaganje dlani', saj je zelo naporna za oči. Vajo je zelo koristno izvajati med in po delu z računalnikom.

6. Izpiranje oči z vodo
Zaprte oči izpirajte najprej nekaj časa s toplo in nato s hladno vodo. To storite kadarkoli čutite, da imate utrujene oči, predvsem pa zvečer.

Vaje izvajajte večkrat dnevno, kadar se spomnite. Lahko med čakanjem v trgovini, na sprehodu, ko pospravljate……, vendar pa je zaradi samodiscipline dobro, če si določite še čas 10 do 15 min zjutraj in zvečer za izvajanje vaj.

Vir: www.finance.si, www.pozitivke.net

sorodni članki