| 

Poslovne priložnosti

Najbogatejša ženska na svetu - 150 milijard evrov letnega prometa

Najbogatejša ženska na svetu - 150 milijard evrov letnega prometa

Od kozmetike za nego obraza ženske veliko pričakujejo. Marca letos je revija Forbes večinsko lastnico podjetja L'Oreal Liliane Bettencourt razglasila za najbogatejšo žensko na svetu. Njeno osebno premoženje ocenjujejo na 15 milijard evrov. Je lastnica skoraj tretjine javnega podjetja in je kot lastnica L'Orealovih delnic in 26,4 odstotnega deleža podjetja Nestle druga najbogatejša delničarka na svetu.
V podjetju so pred kratkim predstavili eno svojih največjih odkritij - episkin. Evropska zveza bo v letu 2009 prepovedala preizkušanje kozmetičnih izdelkov na živalih, zato so pri L'Orealu razvili umetno kožo, ki jo bodo lahko uporabili v svojih raziskovalnih in razvojnih laboratorijih. Episkin so vzgojili iz svežih celic iz vzorcev človeške kože, lahko je zrela, porjavela, odvisno od darovalcev.

Še nekaj dejstev v številkah:
- Pri L'Orealu je zaposlenih 2961 raziskovalcev na 30 različnih področjih
- V letu 2006 je podjetje za raziskovanje porabilo 525 milijonov evrov
- L'Oreal je v zadnjih 40 letih patentiral več kot 120 sintetičnih molekul, ki jih uporabljajo v izdelkih za nego kože, las
- Vsako leto razvijejo 4000 novih formul za nego kože in las
- Trenutno ima v lasti 35.000 uporabnih patentov
- L'Oreal ima podpisano pogodbo s 100 različnimi podjetji in raziskovalnimi in inštituti po vsem svetu
- 41% sestavin, ki jih uporabljajo, je rastlinskega izvora in so biološko razgradljive
- L'Orealov letni zaslužek znaša 15,6 milijard evrov

Enako kot njihovi tekmeci, ki se borijo za svoj kos 150 milijard evrov vrednega kolača svetovnega kozmetičnega trga, si pri L'Orealu prizadevajo, da ženske ne bi kupovale le izdelkov za prikrivanje gub, ampak tudi takšne, ki od sonca in onesnaženega zraka prizadeti koži pomagajo pri obnovi.

Povzeto po članku: Globoko v kožo, Elisabeth King, Readers Digest, september 2008

sorodni članki