| 

Postal sem podjetnik

Sem v službi ali še vedno v šoli?

Sem v službi ali še vedno v šoli?

27.08.2008 ob 08:30

Nastopači in nasilneži. Opravljanje. Domače naloge. Vse te stvari nas spominjajo na osnovno ali srednjo šolo. Vendar se občasno sicer ti daljni spomini z neverjetno podobnostjo projecirajo v sedanjost, v službeno okolje. Še posebej, ko imate opravka z nadležnimi in tekmovalnimi sodelavci, ali s pisarniškimi opravljivci ali z dodatnimi delovnimi obveznostmi, ki jih opravljate izven uradnega delovnega časa in se ob tem počutite kot leta nazaj v šolskem priporu zaradi nevzornega vedenja.

Kako podobne so si lahko nekatere situacije, v katerih ste se znašli leta nazaj v šolskih klopeh in v katerih se zopet proti svoji volji znajdete še danes, niso nikakršno presenečenje. Zato si poglejmo najbolj pogoste neprijetne "šolske" situacije, na katere lahko naletimo tudi v službi, in kako se z njimi spopasti oziroma jih izkoristiti sebi v prid.

Prvi izziv: Kako se zoperstaviti nastopaču, nasilnežu?
Če ste mislili, da ste za vselej opravili z nasilneži, potem ko ste za seboj zaprli šolska vrata, raje pomislite še enkrat. Nasilneže oziroma nastopače boste srečevali vse svoje življenje. Tudi na delovnem mestu. Razlika je le ta, da vam "službeni" nasilnež ne bo vzel denarja za malico ali vam glave namočil v straniščno školjko, pač pa se bo na poslovnem sestanku posmehoval vsaki vaši ideji, vsako zamisel že vnaprej označil za "neumno", ne bo se oglašal na vaše službene klice in podobno. Čeprav so njegova dejanja bolj domiselna in premišljena, bodo učinki le-teh na vas isti. Skuša vam zbiti samozavest, zmanjšati ugled pri sodelavcih in nadrejenih, skratka škoda je lahko nepovratna. Zato namesto, da se do takšnega sodelavca obnašate ignorantsko - kot da ga ni, stopite naravnost do njega in mu na štiri oči povejte, da takšnega ravnanja ne boste prenašali. Običajno že direkten pristop obrodi sadove. Če pa se nadlegovanje ne neha, se po pomoč obrnite na svoje nadrejene.

Drugi izziv: Izogibate se opravljanja!
V šoli so vas za širjenje govoric sošolci pretepli, vam skrili kolo ali kaj podobnega. Ponavadi se cel razred ni z vami pogovarjal vsaj nekaj dni. V službi je nekoliko drugače, pa vendar odzivi in reakcije sodelavcev, ko izvedo, da o njih širite govorice ali celo laži, ne bodo nič kaj prijetnejši. Na prvem mestu boste močno skrhali medsebojno odnose s sodelavci. Izgubili boste kredibilnost in zaupanje. Zato se izogibajte "krožku pisarniških opravljivcev".

Tretji izziv: Najti prijatelja.
Imeti dobrega prijatelja v šoli je za vsakega otroka izredno pomembno. Prijatelji ti pomagajo prebroditi najhujše krize, ti vedno stojijo ob strani in pomagajo, ko potrebuješ pomoč. Tudi v službi je koristno imeti vsaj enega prijatelja, zaupnika, ki vam pomaga pri najtežjih projektih, vas obvesti o kakšni novosti in vas v pisarni nadomešča med vašo odsotnostjo. Vendar kako najti prijatelja? V odraslih letih si človek veliko težje najde prijatelje, kot v svojih otroških letih. Postane previdnejši pri sklepanju novi prijateljstev, je nezaupljiv do neznancev, njegovi osebnostni kriteriji so drugačni, zato tudi za sklepanje prijateljstev potrebuje več časa. In ravno temu namenu lahko služijo razne službene novoletne in rojstno dnevne zabave ter druga praznovanja v krogu sodelavcev. Na takšnih neformalnih druženjih boste svoje sodelavce spoznali tudi z druge plati in ne samo strogo profesionalne ter boste lažje med njimi "odkrili" tudi svojega novega prijatelja.

Četrti izziv: Poiskati si mentorja, svetovalca.
Nedvomno ste v šoli imeli kakšnega "najbolj priljubljenega" učitelja? Tistega učitelja, ki ste mu zaupali svoje težave z učenjem ali mu zatožili sošolca, ko vam je le-ta nagajal. Iz podobnih razlogov je tudi v službi smotrno med starejšimi in izkušenimi kolegi poiskati nekoga, ki vam bo mentor in svetovalec v kočljivih situacijah. Njegov položaj v podjetju in njegove izkušnje vam bodo odprla marsikatera vrata, ki bi sicer za vas ostala zaprta še nekaj časa, če ne bi izkoristili njegove pomoči.

Peti izziv: Udeleževanje izven službenih aktivnosti.
Tako kot ste se v šoli udeleževali raznih krožkov in športnih aktivnosti, da ste razbili monotonijo učenja, morate tudi sedaj ohraniti pravo ravnotežje med časom, ki ga porabite za službo in delo, ter časom, ki ga porabite za svoje konjičke, družino, torej za svoj prosti čas. Predolgi delavniki in dodatno delo od doma vas lahko na dolgi rok pripeljejo do roba izgorelosti in končno do najhujše posledice preobremenitve - do stresa. Zato se redno prepuščajte tudi svojim lastnim užitkom, vsak dan nekaj časa posvetite svoji družini, svojim hobijem in drugim navadam, ki vas predvsem sproščajo in vam vlivajo nove energije in moči za vsak nov delovni dan.

Povzeto po www.msn.com - 5 Things That Make You Wonder: "Is This Work or High School?"

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Torek
od 11 do 25 °C

Sreda
od 12 do 25 °C

Četrtek
od 14 do 21 °C

Petek
od 14 do 19 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat