| 

Posel in moda

Talisman za srečo v poslu

Talisman za srečo v poslu

Ste kdaj na obisku pri svoji poslovni stranki opazili kakšen predmet, ki ni nikoli manjkal na njegovi/njeni mizi medtem, ko ste z njim/njo imeli pomemben poslovni sestanek? Morda je bila to le uokvirjena fotografija njegove/njene družine ali hišnega ljubljenčka? Morda kakšen kamen, kipec ali drug predmet? Če je temu tako, je imel ta »predmet« izreden pomen za to osebo. Lahko, da mu prinaša srečo v poslu!? Lahko, da se brez tega predmeta ne znajde ali ne počuti dobro bodisi v prostoru bodisi v družbi ljudi, ki so njegov gostje? Skratka očitno je to njegov/njen talisman.

Kaj je talisman?


Beseda talisman je francoskega izvora in pomeni svetinja; predmet, ki prinaša srečo, zdravje, družinsko harmonijo, ljubezen, denar... in varuje pred zlom, siromaštvom in boleznijo.

Človek od nekdaj uporablja razne amulete in talismane, da bi v svoje življenje privabil sile sreče, moči in zaščite. Pravijo celo, da so ljudje nosili takšen nakit še preden so se začeli oblačiti. Amulet naj bi ga varoval pred nevarnostmi, talisman pa naj bi deloval v smeri točno določene dobrobiti.

Ker naj bi bili talismani tisti posebni predmeti, ki naj bi dovajali moč in energijo ali poskrbeli še za kakšne bolj specifične potrebe lastnika, so jih ljudje izdelovali tiste dni, ki so imeli poseben spiritualni ali astrološki pomen. Talismane se izdeluje iz najrazličnejših materialov, na katere se s posebnim obredom izpisuje mistična sporočila, molitve, zaščite, znake iz kabalističnega alfabeta, simbole planetov, geomantične znake. Velik del močnih talismanov je izpisanih v šifrah, sporočilih in simbolih iz najstarejših časov, katerih pomen je že davno pozabljen.

»Vsakdanji« talisman

Danes ljudje uporabljajo tudi povsem vsakdanje predmete za svoje talismane. Med njimi so predvsem popularni manjši predmeti, ki jih je mogoče skriti pod obleko ali celo nositi v denarnici. Tako jih lahko le-ti spremljajo vsepovsod, kamor gredo, brez da bi morali vsakomur pojasnjevati, zakaj jih ta predmet vedno spremlja. Imajo jih za svojo »dušo«.

Dandanes so tako med tistimi, ki dajo veliko na moč talismanov, pogosto ljudje, ki tekmujejo, npr. športniki. Znani so primeri, ko je kak športnik za najpomembnejše tekme nosil vedno ene in iste, srečonosne spodnjice ali nogavice. »Tekmujejo« pa tudi podjetniki. Za posel. Zato ni redko, da imajo tudi podjetniki svoje talismane. Tako ne bodite naslednjič presenečeni, ko boste na zelo pomembnem poslovnem sestanku srečali kolega v skrbno izbrani poslovni obleki, ko pa se bo usedel, mu bodo izpod hlačnic pokukale živo rdeče volnene nogavice. Ali na primer, da ste opazili, da vsakič ko vaš šef skliče sestanek vseh zaposlenih, vedno nosi isto kravato. Verjetno gre za poseben predmet, od katerega pričakujejo, da jim bo prinesel srečo, jim vliv energijo in dal dodatno moč za premagovanje težkih poslovnih odločitev.

Urška Č.

sorodni članki