| 

Posel in moda

Preobuvanje v pisarni

Preobuvanje v pisarni

Dolgi in naporni delavniki ter neudobna poslovna obutev (kar bi zlasti veljalo za ženske čevlje z visoko peto), nas prisilijo, da se čedalje bolj pogosto poigravamo z mislijo, da bi se v pisarni, ko so naše noge in stopala varno skrita pod delovno mizo, enostavno sezuli ali preobuli v bolj udobno obutev.

Vendar pa gre pri tem razmisliti ali je takšno preobuvanje še v skladu s pravili poslovnega oblačenja in tako imenovanega nenapisanega kodeksa obnašanja, ki velja konkretno za vaše podjetje! Če v vašem podjetju preobuvanju ne nasprotujejo, potem je takšno ravnanje dobrodošlo iz naslednjih razlogov:

  • ko sezujete tesne in po možnosti popolnoma zaprte čevlje, si vaše stopalo dobesedno "oddahne",
  •  stopala in noge se ob tem spočijejo,
  • manjša verjetnost nastanka raznih poškodb stopala zaradi tesne poslovne obutve, kot so otiščanci, žulji,
  • za ženske, ki večinoma nosijo visoke pete, pa to pomeni tudi zmanjšanje težav z bolečimi nogami zaradi celodnevne nošnje visokih pet itd.

Slaba stran takšne navade pa je:

  • ko se enkrat preobujete iz poslovnih čevljev v bolj udobno obuvalo, vaša poslovna stilska podoba izgubi smisel,
  • možnost neprijetnih vonjav vaših stopal,
  • nenaden obisk zelo pomembne poslovne stranke pri vas v pisarni - vi pa v copatah (?),
  • potem, ko si enkrat sezujete tesne čevlje, jih nikakor več ne morete obuti - zaradi otečenih nog itd.

Torej, ali se boste v pisarni preobuli ali ne, je na prvem mestu odvisno od poslovne politike in pravil oblačenja podjetja, v katerem ste zaposleni. Pomembno pa je tudi od vaše funkcije, ki jo zastopate v firmi. Na primer tajnice, ki imajo v večini opravka s poslovnimi strankami in sprejemajo obiskovalce, si nikakor ne bi smele dovoliti in se preobuti v copate ali natikače. Še huje - zadnje čase se vse več ljudi v pisarnah preobuje v "crocse". Odkar je ameriško podjetje Crocs pred šestimi leti poslalo na trg svojo plastično uspešnico, ga skoraj ni področja življenja, kjer jih ne bi bilo videti. Zelo popularna "pisarniška obutev" so tudi razni ortopedski čevlji. V kolikor nimate bolezenskih težav z vašimi stopali in/ali nogami je takšno obuvalo zelo neprimerno za pisarno.

V Ameriki pa prakticirajo ravno obratno navado in pravijo, da nič ni narobe, če se v pisarni preobujete. Na primer v New Yorku lahko na podzemni železnici vidite ženske, oblečene v poslovne kostime s krilom in obute v športne copate. Gre za prav posebno odločitev Newyorčank, da veliko lažje in udobneje hitijo v službo in iz nje v športnih copatah kakor v salonarjih s petami. Medtem ko se takoj, ko vstopijo v poslovno stavbo preobujejo v zloščene salonske čevlje.

Urška Č.

sorodni članki