| 

Posel in moda

Zakaj ljubimo gotovino?

Zakaj ljubimo gotovino?

21.08.2008 ob 10:35

Nekateri ne morejo brez gotovine, drugi si ne predstavljajo življenja brez plačilnih oziroma kreditnih kartic. Način plačevanja je odvisen od vsakega posameznika, čeprav bi lahko vzorce različnega načina plačevanja - gotovina ali kartice - pripisali tudi glede na starostno generacijo. Tisti malo starejši raje nakupujejo z gotovino, medtem ko večina srednje in mlajše generacije predvsem uporablja plačilne in kreditne kartice. Če jih vprašamo, zakaj je temu tako, bi dobili v večini takšne odgovore:

 • zaradi kovancev je pretežka denarnica,
 • bankovce ne spravim v svojo denarnico,
 • bankovci so v denarnici pomečkani, se strgajo,
 • s kartico lahko v trenutku kupim tudi kaj nenadejanega in dražjega, ko mi zmanjka gotovine,
 • s kartico lahko kupujem na obroke itd.

Torej zakaj bi torej sploh uporabljali še gotovino, če lahko vse opravimo s plastičnimi karticami. Zakaj nekateri prisegajo na gotovino?

Pa poglejmo sedem razlogov zakaj ljubimo gotovino.

 1. Gotovina je očitni znak in opozorilo, koliko lahko dejansko zapravite. S tem vas obvaruje "prevelikih" nakupov, ki so zgaga in prekletstvo plačilnih kartic.
 2. Gotovina v denarnici te opomni, koliko denarja ste zaslužili - denar v roke ni zavajajoči podatek. Medtem ko limit na kartici obeta in obeta!!!!
 3. Z gotovino - bankovci in kovanci - lahko nakupujete iz avtomatov s hitro prehrano in pijačo. Zlasti ponoči, ko so trgovine zaprte, se boste samo s plačilno kartico v denarnici težko okrepčali!
 4. Z gotovino, predvsem s kovanci, ki jih vsak dan zvečer stresete iz (moževih) hlač, lahko zelo hitro nekaj denarja tudi privarčujete, če ga redno vržete v svojega "prašička".
 5. Poškodovan denar - zguban in delno strgan bankovec - lahko še vedno uporabite in z njim tudi plačate v trgovini. Samo malo poškodovana plačilna kartica je takoj neuporabna in zavrnjena, kar vas povrhu spravi še v nelagoden položaj pri blagajni, ko vam blagajničarka pove, da "vaša kartica ne dela".
 6. Pri plačevanju z gotovino lažje odrejate primerno napitnino in včasih tudi nenamerno "prihranite" nekaj denarja ob trgovčevi slabi matematiki in vračanju ostanka denarja pri nakupu blaga. Seveda se vam lahko zgodi tudi obratno, če niste dovolj pazljivi in če ste sami slabi pri seštevanju in odštevanju.
 7. In še za konec, če vam ukradejo denarnico, v kateri imate gotovino, so vam prihranjeni klici za preklic kartic in skrbi koliko denarja so vam dejansko ukradli, potem ko nepridipravi kartico "izpraznijo" do njenega skrajnega limita.

Urška Č.

sorodni članki


Komentarji: 1 

Dodajte komentar


ata | 21.08.2008 ob 12:42
zelenci so fini ja.
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat