| 

Posel in moda

Zmanjšajte učinek stresa!

Zmanjšajte učinek stresa!

Ste tudi vi zasuti z delom? Ali tudi vas obremenjujejo vedno nove dodatne naloge? Saj, delo se kar nalaga in nalaga…Marsikdo izmed nas se je že navadil na stres, povezan z delom. Pozabljamo pa, da je stres skoraj vedno kontraproduktiven in lahko resno škoduje našemu zdravju, če ga toleriramo. Oglejte si naslednjih nekaj predlogov Dale Carnegieja za zmanjševanje učinkov stresa na vaše življenje.

1. Živite zdravo
Dobro zdravje je odlična zaščita proti stresu. Za ohranjanje zdravja so pomembni trije pogoji: zdrava hrana, dovolj počitka in redna telesna dejavnost. Če ste doslej zanemarjali svojo kondicijo, je dobro, da se pred začetkom novih telesnih aktivnosti posvetujete z zdravnikom.

2. Kadar je treba recite »NE«
In kdaj je treba? Prepoznajte vaše časovne omejitve in prag stresa in s tem se boste izognili sprejemanju prevelikega števila obveznosti. Presodite, katero delo je zares pomembno in postavljajte si prioritete. Nekatere naloge delegirajte sodelavcem ali se odkrito pogovorite z vašim nadrejenim o vaših zadolžitvah in nalogah.

3. Privoščite si odmore
Če je vaš delovni dan naporen in stresen, si privoščite tudi kakšen nenačrtovan odmor, da se sprostite. Sprehodite se, izvedite dihalne vaje ali poklepetajte s sodelavcem.

4. Ne bodite perfekcionisti
Ali tudi vi opravljeno delo večkrat preverjate, četudi že drugič niste našli nobene napake? Zelo pomembno je, da stremite k odličnosti. Ni pa priporočljivo, da si sami povzročate stres a tem, da si postavljate nedosegljive standarde. Samoanalizirajte se in ugotovili boste, da je tako vedenje posledica strahu pred kritiko in zavrnitvijo. To vam bo pomagalo, da boste postali manj napeti in bolj motivirani za delo.

To je le nekaj predlogov, s pomočjo katerih boste zmanjšali stres. Preizkusite tudi druge tehnike, da bi postali bolj umirjeni, disciplinirani in sposobni sprejemati vedno nove izzive…

Za našo osebno uspešnost je ključno opustiti misli na preteklost in se znebiti strahov pred prihodnostjo. Prav to pa je temeljno sporočilo Dale Carnegieja. Avtor številnih svetovnih uspešnic svetuje:" Danes je nov dan. Zapri vrata za preteklostjo in ne razmišljaj o prihodnosti. Živi za danes."

Predstavljam vam še nekaj namigov, ki vam bodo pomagali, da boste napravili nov korak v razvoju svojih osebnih in poslovnih potencialov.

1. Zberite se in začnite delati na projektu kolikor mogoče hitro.

2. Sestavite si terminski načrt in si ga obesite na vidno mesto v pisarni, da boste imeli pregled nad roki. Tako boste z opravili vedno na tekočem.

3. Naj vas ne bo strah začeti z delom. Zavedajte se, da vam je projekt bil dodeljen zato, ker vaš predpostavljeni ve, da ste ga sposobni dobro opraviti.

4. Privoščite si nagrado! Ko ste uspešno zaključili kakšen del projekta, si postrezite s kavo ali ... Nagrada bo spodbudila vaš entuziazem.

5. Naj vas ne bo strah začeti z delom! Ko boste končali, se boste počutili več kot dobro.
Povzetek:
Stres je stalni spremljevalec našega življenja. Zelo pomembno je, da ga spoznamo in ublažimo njegove učinke. Manifestira se z kratkotrajnimi fizičnimi in psihičnimi simptomi. Daljše delovanje stresa na naš organizem lahko povzroči nastanek psihosomatskih bolezni.

Negativni stres naj postane pozitiven in te vrste stres bo deloval na nas motivacijsko na vseh življenjskih področjih.

Vir in informacije: Voditeljski svetovalec, Socius d.d., Kontaktna oseba: Janez Žezlina, E-mail: janez.zezlina@socius.eu

sorodni članki