| 

Posel in moda

Dobite dovolj vitamina D?

Dobite dovolj vitamina D?

O vitaminih se na splošno veliko piše medijih, mi bomo pa smo se v tem prispevku omejili samo na vitamin D in najnovejše raziskave o njem. Za ta vitamin je značilno, da je pomemben za zdravje kosti in za pretvorbo kalcija iz prehrane, da ga lahko vgradi v okostje.

Samo ime Vitamin D velja za več sestavin, ki se imenujejo Calciferole. Nekatere izmed teh se absorbirajo iz hrane v tanko črevo. Vitamin D lahko dobimo tudi preko sončnih žarkov, saj koža, ki je izpostavljena UVB - žarkom, lahko proizvaja določeno količino tega vitamina. Pri tem je odločilnega pomena intenzivnost teh žarkov, površina kože, ki se izpostavlja soncu, starost in barva kože.

Nemška združba za prehrano priporoča odraslim do 65 let dnevno dozo 5 gramov, ki jo sestavljajo hrana, dodatki in sončni žarki. Ljudem nad 65 let se priporoča 10 gramov. Gre za minimalne odmerke, ki preprečujejo resne bolezni kosti. Vedno več raziskovalcev izhaja iz dejstva, da ljudje ne glede na starost uživajo premalo vitamina D.
Študija iz Minnesote je na primer preučevala 150 ljudi v starosti med 10 in 65 let, ki so tožili zaradi nespecifičnih bolečin v mišicah, na splošno pa so bili zdravi. Primanjkljaj vitamina D se je potrdil pri 93% merjencev, pri 28% pa se je pokazal precejšen vitaminski primanjkljaj.

Pa še zanimivost: ljudje z območij z več sonca na leto imajo manj obolenj prostate, debelega črevesa, raka na dojkah, multiple skleroze in sladkorne bolezni prvega tipa.

Skupno vsem raziskavam je to, da bi morali biti priporočeni odmerki vitamina D več kot dvakrat višji. Dnevna količina višja od 50 gramov na dan bi naj bila za odrasle varna. Za zdravo kožo je najvarnejši izvor kalciferolov  prehrana, oziroma dodatki v obliki multivitaminskih preparatov in izdelki z vitaminom d , ki ni pridobljen iz ribjih jeter. Če vas skrbi vaša absorbcija kalciferolov se pogovorite z vašim zdravnikom. Meritev vsebnosti 25-d v krvi se morebiti izplača (nasvet: nekateri raziskovalci prav tako opozarjajo, da je določena meja koncentracije vitamina d v krvi, ki velja za normalno, prav tako določena prenizko. To še posebej velja za 25-hidroksivitamin d (25-d)).

vir: Verlag Dashöfer, založba, d.o.o. , Pazite na zadostno preskrbo z vitaminom D

sorodni članki