| 

Posel in moda

Barvne spodbude

Barvne spodbude

19.08.2008 ob 22:47

Barve oziroma barvni kozmični žarki zelo vplivajo na naše žleze in njihove etrske dvojnice. Zdravilne učinke barv so prvič spoznali v tridesetih letih 20. stoletja v številnih bolnišnicah in ustanovah v Italiji in Združenih državah Amerike, potem ko so z barvno terapijo uspešno pomagali čustveno in duševno prizadetim. Sama zamisel o zdravljenju z barvami pa sega bolj daleč v preteklost, česar pa so se ljudje lotevali na najrazličnejše načine. Danes barvna terapija starodavna medicinska spoznanja združuje z najsodobnejšimi dognanji svetlobne tehnologije in ponuja sodobno, zaokroženo skrb za zdravje, ki je prilagojena potrebam današnjega človeka.

Raziskovanje, koliko lahko barve pomagajo pri zdravljenju raznih bolezni, potekajo prav zdaj. Med njimi tudi lažje oblike sodobne bolezni modernega človeka – stresa, potrtosti in podobnih težav. Ena najbolj učinkovitih in preprostih zdravljenj z barvami, ki si jih lahko omislimo za tovrstne težave, je vsakdanja uporaba barvnih spodbud.

Barvna spodbuda ni nič drugega kot preprost stavek, ki nas, ko ga zagledamo, opomni na spodbuden odnos ali čustvo, ki ga želimo predramiti v sebi. Na primer: s flomastrom ustrezne barve si bodrilne misli, po svoji lastni izbiri, napišite na košček papirja ali na majhno kartico. Spodbude nalepite in razpostavite po različnih koncih stanovanja ali po pisarni, da greste večkrat na dan mimo njih. Primeren prostor zanje je, denimo, mizica za ličenje, ogledalo, polička s telefonom, denarnica, torbica, delovna miza v pisarni ipd. Skušajte se presenetiti z njimi in vsakič ko jih boste prebrali, bo spodbudna misel v vas še trdneje zasidrana.

Poglejmo še lastnosti barv, ki jih lahko uporabite za svoje spodbudne misli. Spodaj so naštete lastnosti, s katerimi so povezane posamezne barve. Vsako barvo lahko uporabljate samo zase ali pa skupaj z drugimi.

  Rdeča – topla, močna, potrpežljiva, živa, odločna, prijazna, pogumna, polna življenja, samozavestna.
 

Oranžna – zabavna, poživljajoča, praktična, šaljiva, ustvarjalna, tvorna, voljna, akcijska.

  Rumena – logična, inteligentna, bistrih misli, urejena, vedra, lahka, svetla, jasna, oproščajoča.
  Zelena – uravnotežena, učinkovita, odkrita, skladna, vrana, svobodna, zadovoljna, tovariška.
  Turkizna – polna domišljije, mladostna, iskriva, sveža, občutljiva, poživljajoča, čista, preroditeljska.
  Modra – mirna, spokojna, tiha, polna upanja, zvesta, zaupljiva, prilagodljiva, pomirjujoča, poštena, složna, zdravilna.
  Vijolična – dostojanstvena, ponosna, intuitivna, mila, lepa, skromna, dragocena, odprta.
  Ciklamna – zrela, pristna, ustrežljiva, naravna, popustljiva, sočutna, oporna, prijazna, uvidevna.

Pri vsaki barvi si napišite vsaj dve spodbudi, na primer »Modra me pomirja! Z modro bravo se ohlajam in sproščam!«, ki bosta izboljšali bodisi vaše telesno bodisi vaše umsko zdravje ali duševno počutje. Da bi dosegli kar najboljši učinek, morate barvno spodbudo vsaj nekajkrat ponoviti.

Vir: Barve, Suzy Chiazzari, Ljubljana, Slovenska knjiga, 2002

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat