| 

Posel in moda

Kako odpraviti nadležne žulje na stopalih

Kako odpraviti nadležne žulje na stopalih

13.08.2008 ob 12:16

Žulj je zaprta poškodba, ki običajno nastane zaradi neprimerne obutve oziroma nogavic. To zlasti občutijo dame, ki dajejo večji poudarek na videz čevljev kot pa na njihovo praktičnost in udobnost. Žulji pa so še posebej pogosti in nadležni v poletnih mesecih. Pogosti zaradi nošnje čevljev na boso nogo in potenja stopal, nadležni pa zaradi "neestetskega" izgleda stopal, polepljenih z raznimi obliži.

Kot rečeno je žulj poškodba, ki nastane zaradi dolgotrajnega drgnjenja oziroma trenje kože, nogavice in obutve. Zaradi nabiranja tekočine med zunanjimi in notranjimi plastmi kože nastanejo mehurjem podobne izbokline. Redko se izkažejo za resno poškodbo, a če z njimi ne ravnamo pravilno, se lahko okužijo in nas prisilijo k natančnejšemu zdravljenju.

Kaj storiti, ko dobimo žulj?

Staro pravilo zahteva, naj žulj predremo, vendar so tudi drugi ukrepi. Prva poteza je, da čez žulj nalepimo obliž, da se ne drgne več ob nogavico, obutev. Če žulj še vedno močno boli, ga nato vendarle predremo s sterilno iglo, prej pa ga natremo z razkužilom. Kože se ne dotikamo, ko pa se tekočina posuši, žulj prekrijemo z obližem ali gazo, dokler ni čez dan, dva ali tri že dovolj zaceljen, da ga lahko izpostavimo svežemu zraku.

Še bolje pa je, da na ožuljeno mesto prilepimo obliž in ga nikakor ne prediramo. Kajti žulj je zaprta poškodba in predelu, kjer se pojavi, služi kot naravna zaščita za novo kožo pod njim. Nepravilno ravnanje in prediranje z nesterilno iglo lahko povzroči tudi hujše gnojenje, ki bo kasneje zahtevalo dolgotrajno zdravljenje ali celo operacijo. Nevarnost okužbe nastane tudi, če se žulj odrgne in odpre sam, zato je najbolje prelepiti z obližem ogroženo kožo še preden nastane žulj. Da se bo to mesto prej zacelilo, ga čez dan zavarujte pred umazanijo s samolepilnim obližem ali raznimi ščitniki za otiščance, za večje žulje uporabite kos gaze in lepilni trak. Pred spanjem je priporočljivo zaščito odstraniti, da bo žulj na zraku in se bo koža lahko okrepila.

Naravna zdravila za zdravljenje žuljev

Žulje pa lahko zdravimo tudi s pomočjo babičinih napotkov. Recimo:

  • mesto žulja natiramo z obkladkom iz česna - česen je namreč eden od najučinkovitejših naravnih antibiotikov,
  • na žulj damo obkladek iz sladkorja in aloe vere,
  • če ste dobili žulj, si kožo namažite z oljem ognjiča, ki ima tudi antiseptične lastnosti in preprečuje okužbo,
  • tudi listi ozkolistnega trpotca, ki jih položite v čevlje, vas lahko rešijo žuljev,
  • košček limone daste na vato in pritisnete na žulj ter pustite tako čez noč - to storite nekaj večerov zapored.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat