| 

Poslovne priložnosti

Glas z druge strani ...

Glas z druge strani ...

19.08.2008 ob 14:09

Ali je na festivalu oglaševalske kreativnosti lahko še kaj bolj izzivalnega kot največja stvaritev vseh časov? Kajti letošnji gost oglaševalskega festivala Zlati boben 2008 bo eden najzaslužnješih za simulacijo velikega poka ... g. John Ellis iz CERN-a.

Torej tradicionalni Glas z druge strani bo tokrat John Ellis, enemu najzaslužnejših znanstvenikov v Evropskem centru za raziskave v fiziki osnovnih delcev, CERN-u, kjer bodo jeseni v velikanskem protonskem pospeševalniku zagnali največji znanstveni eksperiment doslej: simulacijo velikega poka, ko naj bi se rodilo vesolje.

Čeprav nastanek/stvaritev vesolja vsaj zaenkrat še nima zanesljivega avtorja, pa si skorajda ne znamo predstavljati bolj vznemirljivega poročila, kot bo pripoved »čarovnikovega vajenca«, ki se je spravil preverjati Mojstra.

»Kakorkoli obračamo, je vesolje moralo priti od nekod. Torej mora obstajati nek mehanizem v naravi, ki vesolje omogoči. Če se ukvarjamo z višjimi energijami, se približamo področju, v katerem je bilo vesolje ustvarjeno. Možno je, da smo še zelo daleč od te točke. Vendar… če ne bi ljudje ves čas preizkušali, kaj je izvedljivo, bi še vedno lovili mamute. Ne rečem, da nam je bolje tako… toda prepričan sem, da bi bila velika napaka ustaviti se, če smo se že enkrat vkrcali na pot znanstvene raziskave. Kajti ravno sadeži znanstvenih raziskav so vrgli družbo iz ravnotežja z naravo okoli nje, in zato sem prepričan, da je znanost edina stvar v človeških rokah, ki lahko – ob modri uporabi – 'povrne izgubljeno ravnotežje'.« John Jonathan Ellis

Johna Ellisa bomo poslušali na festivalu Zlati boben v četrtek 9. novembra v veliki Kodakovi dvorani Grand Hotela Bernardin. Njegov blog: http://qd.typepad.com/24/.

Kdo je John Johnatan Ellis?

Ellis se je rodil 1. julija 1946 v Londonu in odraščal v soseski Potters Bar, predmestju, ki so ga Londončani smatrali kot severno mejo civilizacije. Pri približno 12 letih se je odločil, da želi biti fizik. Knjige za otroke v lokalni knjižnici so se mu zdele precej dolgočasne. Veliko raje je bral knjige, ki niso bile sad domišljije pisatelja, še posebej tiste o vesolju in znanosti, od teh pa najraje knjige o fiziki. Ellis je študiral matematiko in teoretično fiziko na univerzi v Cambridgeu. Poslušal je tudi predavanja o zgodovini antične Grčije. Še danes rad obišče arheološka nahajališča, kjerkoli jih najde. Poletje, preden se je podal v raziskovalne vode, je preživel na inštitutu CERN in se zaljubil v njihovo mednarodno vzdušje. Tu je tudi preživel zadnje leto svojega doktorskega študija.

Nekaj časa je okleval med teoretično kozmologijo in fiziko drobnih delcev, nato pa se je odločil za slednjo. Danes ima to srečo, da se ukvarja z obema, pogosto z isto raziskavo, saj sta predmeta postala res povezana. Eden od najbolj vznemirljivih vidikov tega je, kako lahko fizika drobnih delcev opiše vesolje v njenem največjem možnem merilu.Po doktoratu je preživel nekaj let v Kaliforniji na univerzah SLAC in Caltech, obiskoval Narodne parke, hodil po naravi, se preizkušal v raftanju in (občasno) opravljal post-doktorske raziskave.

Leta 1973 se je vrnil na CERN. Pričakoval je, da bo ostal samo par let, preden se bo vrnil v Anglijo, toda svoji sreči se lahko zahvali, da je tam še zmeraj zaposlen. Izjemno zabavno je bilo v zgodnjih letih, preden je bil Standardni Model sprejet kot splošno priznana teorija, proučevati gluone, Higgsov mehanizem in kršitev simetrije CP. Kasneje je tudi proučeval teorijo poenotenja interakcij, super-simetrijo, temno snov, nevtrinsko fiziko, teorijo strun in kvantno teorijo gravitacije. Veseli ga soočenje novih teoretičnih idej z eksperimentom. V toku let je sodeloval v fizikalnih analizah za trkalnika LEP (Large Electron-Positron collider) in LHC (Large Hadron Collider), v zadnjem času tudi za trkalnik CLIC (Compact Linear Collider). Šest let je vodil teoretični oddelek CERN-a, sedaj pa je zadolžen za odnose CERN-a z državami, ki niso članice. Teorija drobnih delcev je čudovito orodje, ki zbliža ljudi iz različnih držav, katerih politiki so si morda nasprotniki. Njegova žena je Kolumbijka, en otrok je bil rojen v ZDA, drugi v Švici, tako da njegova družina predstavlja Združene narode v malem.

Vir: Golden drum 2008

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Ponedeljek
od 7 do 12 °C

Torek
od 4 do 14 °C

Sreda
od 8 do 2 °C

Četrtek
od 0 do 8 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat