| 

Poslovne priložnosti

Poklici, ki ne bodo nikoli izumrli

Poklici, ki ne bodo nikoli izumrli

Skozi zgodovino je mnogo poklicev izumrlo, saj jih je povozil hiter napredek tehnologije. Vendar so nekateri med nami že tisoče let in nas bodo očitno spremljali še kar nekaj časa.

Davčnik

V tem trenutku nekje na svetu nekdo grize nohte, medtem ko mu davčna inšpekcija pregleduje poslovne knjige. Vse dokler bodo obstajale države in podobne organizacije, ki potrebujejo sredstva, da lahko funkcionirajo, bodo obstajali tudi davki. Poleg politikov so tako tudi dacarji tisti, ki nas bodo spremljali za vedno. Krivci za pojav davkov pa so stari Egipčani, ki so prvi vzpostavili davčni sistem že okrog 3.000 let pred Kristusom.

Prostitutka

Ko bodo androidi že popolnoma podobni človeku, bo morda tudi prostitucija doživela spremembe. Vse dotlej, vsaj v naslednjih nekaj desetletjih, pa je najstarejši obrti zajamčen obstanek. Prva omemba javne hiše izvira iz obdobja pred 2.500 leti v sumerskem mestu Uruku, celo Tomaž Akvinski jo je poimenoval »nujno zlo«.

Pogrebnik

Navkljub vsej napredni tehnologiji, bo nekdo še vedno moral pritisniti gumb, ki bo izstrelil krste v vesolje ali pa poslal trupla v reciklažo. Prvo moderno pogrebno podjetje je bilo ustanovljeno konec 17. stoletja v Angliji, pred tem je morala družina pred pogrebom sama obiskati mizarja, cvetličarja, krojača, grobarja in ostale. Krematoriji so se pojavili 200 let kasneje, v drugi polovici 19. stoletja v Italiji.

Politik

Večine ne prenašamo, le peščica nas navdušuje. Resnica je, da se jih nikoli ne bomo zares rešili, ne glede na to, koliko se nad njimi pritožujemo. Po definiciji politiko naredijo procesi in način na katerega se sprejemajo odločitve znotraj skupine ljudi. Torej, dokler bomo ljudje živeli v skupnostih, bodo obstajali tudi politiki. Imajo pa tudi dobro lastnost: včasih se njihovim izjavam do solz nasmejimo.

Frizer

V življenju ni nič gotovega, razen smrti, davkov in striženja. Včasih so brivci skrbeli za brade in naglavno okrasje, danes pa vladajo frizerski saloni. Najstarejša britev izhaja še iz bronaste dobe, okoli 3.500 let pred našim štetjem. Nekoč so brivci celo pulili zobe in operirali.

Umetnik

Pisatelj, dramaturg, igralec, slikar, oblikovalec,…Umetnost se spreminja in razvija skupaj s tehnologijo in ne bo nikoli izginila. Vse se je začelo že pred 40.000 leti, ko so predhodniki na skalnih stenah in v jamah začeli z risanjem prvih slikarij.

Verski voditelj

Ljudje bodo tudi v prihodnosti iskali smisel življenja, mnogi od njih v veri. Človek je očitno genetsko zasnovan tako, da veruje v neko nadnaravno silo, boga ali usodo, ki je ustvarila svet in ki ima vsaj do neke mere vpliv na življenje posameznika. Morda v prihodnosti odkrijemo, da je vera le rezultat evolucije in ena od prilagoditev na svet, vendar je smisel mnogo globlji.

Kriminalec

Z napredkom tehnologije in spremembam v družbi, se spreminaj tudi kriminal. Nekoč so običajni lopovi z železnimi palicami vdirali v stanovanja, danes preko računalnikov ropajo bančne račune. Brez ozira na zakone, stroge kazni in število policistov, nekoga bodo vedno srbeli prsti. Optimisti sicer verjamejo, da bo v prihodnosti krominal popolnoma izginil, vsakdanjik pa nas prepričuje ravno o nasprotnem.

Starš

Govorimo o enem najtežjih in najslabše plačanih poklicev. Ne glede na to, ali se bodo otroci rojevali po naravni poti ali s pomočjo kakšnih drugih metod, vedno bo obstajala potreba po osebi, ki bo skrbela za nebogljene otročke.

Vojak

Populacija raste, verske nestrpnosti se večajo, naravnih rezerv pa zmanjkuje. Vse to vodi ljudi v ne tako svetlo prihodnost, v katzeri bodo imeli vojaki polne roke dela. Vse dokler se na bojiščih ne pojavijo roboti, androidi, terminatorji in ostale smrtonosne naprave.

Vir: www.tportal.hr

sorodni članki