| 

Aktualno

Kihate in smrkate?

Kihate in smrkate?

14.08.2008 ob 08:34

Se vam zadnje dni dogaja, da kihate in smrkate? Ali pa vas srbijo oči? In ne razumete, kdaj in kje ste se prehladili? Zelo verjetno je, da niste prehlajeni. Če je izcedek iz nosu prozoren, imate skoraj zagotovo alergijsko reakcijo na cvetni prah pelinolistne žvrklje ali navadne ambrozije (Ambrosia artemisiifolia).

Ambrozija izvira iz severne Amerike. V Evropo je bila prenesena v začetku 19. stoletja. Razširjena je po celotni Evropi, najbolj pa v Vzhodni Evropi. V Sloveniji je močno razširjena. Najbolj v vzhodni in južni Sloveniji, kjer raste predvsem na njivah.

Ambrozija sodi v družino Asteraceae (nebinovke). Zraste od 20 cm do 200 cm. Steblo in listi so odlakani. Listi so deljeni, 4 do 15 cm dolgi. Zgornja stran je temno zelena, spodnja sivozelena. Cvetovi so v grozdastih socvetjih na vrhu stebla in na stranskih vejah. Cveti od začetka avgusta do konca oktobra, odvisno od podnebnih in vremenskih razmer. Posamezna rastlina proizvede od 1.000 do 25.000 semen, največje do 100.000. Semena odženejo šele po 5 do 6 mesecih, brez težav pa lahko preživijo do 40 let, preden odženejo. Je enoletnica.

Ambrozija potrebuje veliko toplote in dobro prenaša sušo. Njena rast je sprva počasna, pred cvetenjem pa pospeši. Raste na poljih, zapuščenih njivah, travnikih, ob cestah in železnicah.
Ambrozija je zelo škodljiva, tako iz vidika kmetijstva, kot tudi z vidika težav prebivalstva. Škodo povzroča na poljih kjer prerašča poljščine, njen cvetni prah pa je zelo alergen. Je eden najmočnejših znanih alergenov. Alergijsko reakcijo lahko sprožijo že, če je količina peloda le 20 pelodnih zrn na m3 zraka, najpogosteje pa pri vsaj 200 pelodnih zrnih m3 zraka. Ker je rastlina tako alergena, je v marsikateri državi zakonsko zapovedano njeno uničevanje.

Ker so njena semena zelo dolgoživa, jo je težko zatirati. V vrtu jo uničujemo z ruvanjem, še pred cvetenjem, obvezno pa preden naredi semena. Rastlino uničimo, lahko pa jo tudi kompostiramo, vendar preden začne delati semena, sicer bomo semena raznesli po vrtu. Na travnikih in opuščenih njivah jo kosimo, na njivah s posevki pa uporabljamo herbicide.

Tisti, ki so alergični na cvetni prah ambrozije, se morajo v času cvetenja zadrževati znotraj, zapirati okna in vrata. Na prostem se lahko gibljejo po dežju, ki spere pelodna zrna iz zraka. Da ne pride do razvoja astme, je treba jemati zdravila, ki blažijo simptome in jih predpiše zdravnik.

V Sloveniji je običajno največ peloda v zraku od 15. avgusta do 15. septembra, seveda pa je odvisno od vremenskih razmer. Sušnega leta 2003 je ambrozija cvetela od konca julija pa vse do konca oktobra, letos pa je začela okoli 5. avgusta. Trajanje cvetenja zmanjšujejo pogoste padavine in nizke temperature.

Če kihate in smrkate zaradi ambrozije, vam ne preostane drugega, kot da si priskrbite ustrezna zdravila, se zadržujete v notranjih prostorih in čakate, da cvetenje mine.

Vir: www.slonep.net, avor: Marko Puschner

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 9 do 22 °C

Četrtek
od 9 do 21 °C

Petek
od 9 do 18 °C

Sobota
od 8 do 19 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat