| 

Poslovne priložnosti

Kopiranje

Kopiranje

08.08.2008 ob 10:40

Še pred nekaj leti se je trgovina s piratskimi CD-ji in DVD-ji širila kot epidemija. Kopije, ki so se nepoznavalcu na prvi pogled zdele zelo profesionalne, so prodajali za nekaj evrov. Potem pa je tovrstno trgovanje popolnoma zasenčilo nezakonito "downloadanje", kopiranje z interneta. Leta 2006 so odkrili za 293 milijonov evrov piratskih dokumentov, CD-jev, DVD-jev - v primerjavi z za 128 milijonov evrov drugih, "oprijemljivih" izdelkov. Naraslo je predvsem kopiranje nelegalno naloženih, neplačanih dokumentov - filmov, glasbe, programske opreme in podobnega. Leta 2006 so lastniki avtorskih pravic izgubili skoraj 163 milijonov evrov prihodkov - in to le zaradi takšnega početja. Leta 2004 je izguba iz enakega razloga znašala 20 milijonov evrov.

Kopiranje dokumentov z interneta še ni kaznivo, vendar pozor;

- Nekaznivo je samo kopiranje za osebno rabo. To ne velja več, ko mp3 dokumente prenesete na CD in jih podarite ali prodate.
- V zadnjih letih je narasla uporaba tako imenovanih storitev "peer to peer", P2P: programov kot so Kazaa, BitTorrent, eMule in Limewire, pravi Bass Visser iz organizacije Ctichting Brein (Možgani), ki se bojuje proti kopiranju strani in storitev. " Pri teh programih je nekaj posebnega to, da ljudje, ki jih kopirajo, sodelujojo v njihovem širjenju." Veliko uporabnikov se ne zaveda, da so skopirani elementi znova dostopni drugim uporabnikom določene storitve. Tako nevede sodelujete v brezplačnem pretoku materiala, zaščitenega z avtorskimi pravicami, kar je kaznivo dejanje. Sicer pa zdaj večina P2P programov zmanjšuje obseg delovanja ali je celo prenehala delovati.
- "Miselnost, da prepovedano kopiranje s spleta nima posledic, je zmotno, " pravi Visser. "Ljudje mislijo, da je vseeno, vendar jih zaradi tega precej izgubi službo. Ne govorimo le o nekaterih umetnikih z MTV-ja, ampak o navadnih delavcih, proizvajalcih, voznikih, prodajalcih ipd."

Vir: Lov na ponaredke, J. Livestro, Readers Digest avgust 2008 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Torek
od 10 do 17 °C

Sreda
od 9 do 18 °C

Četrtek
od 7 do 21 °C

Petek
od 10 do 23 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat