| 

Postal sem podjetnik

Pet dejavnikov v razmislek pred selitvijo

Pet dejavnikov v razmislek pred selitvijo

12.08.2008 ob 08:14

V idealnem svetu bi bila zgodba sledeča: Takoj po končanem šolanju ste našli zaposlitev, o kateri ste lahko samo sanjali. Do službe imate dobrih 5 minut prijetnega sprehoda. Vaš osebni dohodek je tako zajeten, da se ga niti ne upate zaupati svojim prijateljem in znancem, saj bi jim le vzbudili zavist. Poleg dobre plače ste deležni tudi vrste drugih ugodnosti. Vaš delavnik je fleksibilen, šef je izredno prijazen in razumljiv. Vsako jutro ko vstanete, se že veselite novega delovnega dne ... Dring dring .. Ste se že zbudili? Ali pa je morda res tako? Kakorkoli že, sanje so ena stvar, resničnost pa druga, običajno bolj kruta in trda.

Torej, če vaša trenutna zaposlitev ni ravno idealna, si pa jo nadvse želite, bi mogoče morali razmisliti tudi o tem, da se preselite v drugo mesto, v drugo državo. Morda delo iščete (in ste ga tudi že našli) v napačnem mestu!? Na spletnem portalu CareerBuilder.com so med ameriškimi delavci opravili anketo z vprašanjem: ali so se pripravljeni preseliti v drugo mesto oziroma v drugo državo, da bi dobili boljšo ali celo sanjsko službo. Kar 59% anketirancev je odgovorilo, da bi se brez pomisleka preselilo v drugo mesto, če bi se jim tam ponudila boljša priložnost. In 44% zaposlenih bi se za boljšo službo preselilo tudi v drugo državo. Sicer Američani po svojih običajih in navadah, tako delavnih kot življenjskih na sploh, zelo odstopajo od povprečnega Slovenca, pa vseeno so rezultati prepričljivi.

In če tudi vi mislite, da je čas, da spakirate svoje kovčke, se usedete v avto in odidete novim delovnim pustolovščinam nasproti, vam v nadaljevanju podajamo pet pomembnih dejavnikov, na katere ne pozabite preden se dokončno odločite za selitev in iskanje sanjske službe.

1. Preverite aktualnost
Seveda boste pred svojo odločitvijo o selitvi in menjavi službe, preverili možnosti in priložnosti na novi lokaciji - v drugem mestu, drugi državi. Vaše raziskave naj bodo aktualne in ne izpred enega ali več let. Kajti v današnjem času hitrih sprememb na trgu dela, je lahko včerajšnja priložnost danes že zgodovina. Preverite tudi trende gospodarske rasti za stroko, v kateri boste iskali svojo novo zaposlitev. Če so gospodarski kazalci rasti obrnjeni navzdol, ste svojo priložnost že zamudili.

2. Preverite ponudbo na vašem strokovnem področju
Preverite tudi ali je na novi lokaciji dovolj usposobljenega kadra iz vašega strokovnega področja. Ali je vaš profil sploh iskan? Na primer: morda je kljub rastočim gospodarskim kazalcem na področju gradbeništva, na lokalnem zavodu za zaposlovanje presežek števila gradbincev, ki iščejo službo.

3. Navežite kontakte
V današnjem času interneta lahko brez težav navežete kontakte z ljudmi iz vaše stroke na čisto drugem koncu sveta. Morda vam lahko popolnoma naključni spletni dopisovalec pomaga pri iskanju nove službe ali kasneje, ko službo že dobite na novi lokaciji, vam pomaga pri vklopitvi v novo okolje (vam pomaga najti nastanitev, nove prijatelje ...).

4. Prilagodite svoj življenjepis
Nek način in oblika življenjepisa je lahko povsem dobra iztočnica za iskanje službe v Sloveniji, medtem ko v neki drugi državi zahtevajo popolnoma drugo formo življenjepisa. Seznanite se z oblikami življenjepisa, ki so najbolj zaželeni na novi lokaciji, in vsekakor svojega prilagodite zahtevam novega okolja.

5. Kulturni šok
Skupaj s selitvijo lahko poleg drugih sprememb doživite tudi pravi kulturni šok. Drugačne navade, običaji, vera, prometna ureditev ... skratka vse kar se vsakodnevno dogaja okoli vas, lahko za vas predstavlja veliko spremembo in psihično obremenitev. Zato je pomembno, da preden se preselite na novo lokacijo, v drugo mesto, drugo državo, le-to predhodno obiščete za krajši čas in spoznate tamkajšnje življenje. Če vam bo že po kratkem času všeč, potem verjetno ne boste imeli večjih težav. Če pa vas bo novo okolje delalo nervoznega, morda to ni pravo mesto, prava država za vas.

Povzeto po www.msn.com - 5 Factors to Consider Before Relocating

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Nedelja
od 0 do 3 °C

Ponedeljek
od -3 do 4 °C

Torek
od -3 do 2 °C

Sreda
od -2 do 2 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat