| 

Posel in moda

Nakupovanje je droga!

Nakupovanje je droga!

06.08.2008 ob 14:35

Ko kupujete, je vse, kar vidite okrog sebe, novo. Ko pa se nahajte pred nečim novim, se prebudijo možganski centri, zadolženi za občutke zadovoljstva. Zato se postavlja vprašanje, ali je nakupovanje lahko odvisnost?

Od nekdaj je že znano, da se po nakupovanju ljudje počutimo bolje, po pisanju revije Psychology Today pa naj bi najnovejše raziskave pokazale, da ima nakupovanje pravzaprav direkten vpliv na možganske centre za zadovoljstvo.

Kako deluje »šoping« na naše možgane? Možgane med nakupovanjem preplavi dopamin, hormon, ki je zadolžen za občuke zadovoljstva, možgani na ta način nagradijo organizem. Dogajanje v možganih med nakupovanjem je mogoče primerjati z dogajanjem v možganih narkomana, ko vzame drogo, nekoga, ki prvič skoči s padalom, ali nekoga, ki mu prvič uspe z novim udarecem spraviti žogico v luknjo na golf igrišču. Dopamin se namreč sprošča, kadar smo v neki novi , nepoznani, razburljivi situaciji, ki nam predstavlja nov izziv

Tudi obešalnik poln novih oblačil je pravzaprav nekaj novega in neznanega. Rezultat je t.i. »nakupovalna mrzlica«, ki je enaka stanju narkomana, ko dobi dozo droge. Ko oblačilo plačamo in odidemo skozi vrata trgovine, občuek preprosto izgine. Dopamin se je prenehal sproščati, droge je zmanjkalo.
Če se torej res počutite slabo, nesrečno, si razpoloženje lahko trenutno popravite z izletom v bližnji nakupovalni center, vendar hkrati tvegate, da se boste ob izhodu počutili še slabše!

Vir: www.sarajevo-x.com

sorodni članki


Komentarji: 1 

Dodajte komentar


anč | 06.08.2008 ob 18:43
lol. Pomoje bo to kr držal
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat