| 

Posel in moda

Preprečite sončne opekline

Preprečite sončne opekline

05.08.2008 ob 14:00

Bodite pametni in se to poletje končno začnite zavedati škodljivosti sončnih žarkov! Izberite odgovarjajočo zaščito in pazite na svojo kožo. Preberite si nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali uživati v vročih dopustniških dneh.

Izberite kremo z odgovarjajočim zaščitnim faktorjem

Saj že veste; če ne boste dopusta ravno presedeli v popolni senci, je uporaba krem, sprejev in losijonov nujno potrebna, sploh ko ste na počitnicah in pogosto izpostavljeni soncu. Vsi si poleti želimo pridobiti za kakšen odtenek temnejšo polt, ampak vprašajte se za kakšno ceno. Olja ali kreme v spreju se veliko lažje nanesejo, še posebej na bolj poraščenih delih moškega telesa, kot so roke, noge, prsi ali hrbet, saj se brez težav razpiršijo po površini kože.

Kateri zaščitni faktor je optimalen?

Dermatologi opozarjajo, da je današnje sonce tako nevarno, da bi morali kremo z zaščitnim faktorjem 15 uporabljati že vsak dan. To je tudi najmanjši faktor, ki si ga morate privoščiti. Če nameravate na soncu preživeti več ur, se odločite za kremo s faktorjem SPF 30 ali več.

Kremo nanašajte vsakih 150 minut

Odvisno od občutljivosti izberite zaščitni faktor, nato pa kremo kar se da pogosto nanašajte, če posebej po kopanju, tuširanju ali drugem kontaktu z vodo, ne le takrat ko se sončite, smučate na vodi ali igrate odbojko. Še posebej dobro zaščitite obraz. Študije so pokazale, da je možnost za nastanek opeklin večja, če je od prejšnjega nanosa kreme minilo več kot 150 minut.

Kremo nanesite 30 minut pred sončenjem

Nekatere od glavnih sestavin krem začnejo delovati že ob stiku s kožo, če pa krema vsebuje avobenzon ali oxibenzon za UVA zaščito ali pa oktil salicilat za UVB zaščito, jo obvezno nanesite pol ure pred odhodom na plažo.

Bodite primerno oblečeni tudi v avtomobilu

Škoda, ki jo povzročajo ultravijolični žarki je kumulativna, kar pomeni da šteje vsak trenutek, ki ga nezaščiteni preživite na soncu. Sonce je še posebej močno skozi avtomobilska stekla, zato ne zanemarite dejstva, da zaščito potrebujete tudi med vožnjo.

Vir: www.sarajevo-x.com

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat