| 

Aktualno

Odhajate na Olimpijske igre?

Odhajate na Olimpijske igre?

06.08.2008 ob 11:15

Če ste navdušen športnik ali le navdušeno spremljate šport se boste morda odločili in odšli na Kitajsko in si letošnje 29. olimpijske igre ogledali v živo. Za vse popotnike je Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije pripravilo obširno brošuro s koristnimi informacije za državljane EU v času 29. letnih olimpijskih iger v Pekingu.

Koristne informacije za državljane EU v času 29. letnih olimpijskih iger v Pekingu

Pred odhodom ...
 • Vizum
  Pred odhodom je potrebno na Veleposlaništvu Ljudske Republike Kitajske v Ljubljani pridobiti ustrezen vizum, kjer preverite tudi zahtevane vizumske pogoje. Kontaktni podatki so: Veleposlaništvo Ljudske republike Kitajske,Koblarjeva 3, SI-1000 Ljubljana, tel. 01 420 28 55.
  Če vaše potovanje vključuje tudi vmesni obisk Hong Konga ali Makaa, je potrebno pridobiti vizum za dvo- ali večkratni vstop na Kitajsko. Opozarjamo, da se bivanje daljše od dovoljenega z vizumom kaznuje z visokimi kaznimi ali z priprtjem. Iz praktičnih razlogov ne priporočamo pridobitve skupinskega vizuma, saj v primeru, da mora kdo iz skupine predčasno zapustiti državo, lahko to povzroči dodatne neprijetnosti in zamude.
 • Zdravje/cepljene
  Vsaj šest tednov pred odhodom je potrebno pri pristojnih organih preveriti, katera cepljenja so potrebna. Za različne predele države so lahko potrebna različna cepljenja. Več informacij in napotkov najdete na spletnem naslovu www.zdravinapot.net.
  Poletni meseci na Kitajskem so ponavadi vroči in vlažni, kvaliteta zraka pa nižja, zato bolnikom z boleznimi dihal priporočamo dodatno previdnost. Nekatere mednarodne bolnišnice imajo svoje lekarne z uvoženimi zdravili, vendar pa ne vseh. Zato priporočamo, da zdravila, ki jih redno uporabljate, prinesete s seboj v zadostnih količinah. Ob prehodu meje je potrebno predložiti recept za zdravila ali zdravniško potrdilo, da prinešena zdravila potrebujete za lastno uporabo.
 • Zavarovanje
  Priporočamo, da si pred odhodom pridobite ustrezno potovalno in zdravstveno zavarovanje za primer nezgode ali bolezni. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse možne storitve, ki bi jih želeli uporabiti.
 • Nastanitev
  Pred odhodom preverite, če imate potrdilo o rezervaciji hotela, saj je večina kapacitet v mestih blizu prireditvenih prostorov že razprodanih.Odsvetujemo potovanje brez rezerviranega prenočišča in brez vstopnic za ogled prireditev Olimpijskih iger. Previdnost velja tudi pri rezervaciji privatnih nastavitev pri osebah, ki jih ne poznate v zadostni meri.
 • Vstopnice za olimpijske igre
  Vstopnice je potrebno kupiti pred odhodom na Kitajsko, saj to na mestu prireditve ne bo več mogoče. Priporočamo, da si zaradi možnosti ponarejenih vstopnic le-te pridobite pri pooblaščenih prodajalcih. Za več informacij o pooblaščenih prodajalcih (OKS-Olimp d.o.o. - agent in Kompas - subagent) se obrnite na Olimpijski komite Slovenije.
Na Kitajskem ...
 • Osebni in vrednostni predmeti
  Priporočamo, da imate svoj potni list ves čas bivanja na Kitajskem pri sebi, saj vas policija lahko kadarkoli legitimira. Priporočamo tudi, da si naredite kopije vseh dokumentov (potni list, zavarovalne police, letalske karte itd.) ter jih hranite ločeno od originalov.
 • Medicinska oskrba
  Ponavadi je potrebno za medicinsko oskrbo in zdravljenje plačati takoj z gotovino ali s kreditno kartico. V primeru potrebe po medicinski oskrbi se lahko za pomoč obrnete na spodaj navedene bolnišnice, katerih osebje govori tudi tuje jezike.
 • Mobilna telefonija
  Ob nakupu predplačniške SIM kartice (»Sim ka«) vam pripada številka, ki jo lahko med vašim bivanjem uporabljate skupaj s odklenjenimi trifrekvenčnimi mobilnimi telefoni. SIM kartice lahko kupite na letališču ali v prodajalnah s telekomunikacijsko opremo.
 • Internet
  Večina hotelov je opremljenih z internetom. Prav tako pa je tudi veliko internet kavarn v katerih je možen dostop do interneta.
 • Plačevanje
  Osnovna enota kitajske valute je yuan, ki se deli na deset jiaov, ta pa na deset fenov. Bankovci so v zneskih 100, 50, 20, 10, 5, 2, in 1 yuan, kovanci pa za 1 yuan ter 5, 2, in 1 jiao ter 5, 2, in 1 fen. V pogovorni kitajščini se yuan imenuje »kuai«, »jiao« pa »mao«. Svetujemo vam, da ne sprejemate poškodovanih bankovcev, saj jih v trgovinah in restavracijah ne boste mogli vnovčiti. Dvig gotovine je mogoč na vseh bankomatih kitajskih bank, ki so opremljeni z logotipom Maestro ali Visa. Enkratni dvig denarja z bankomatov je omejen na približno 250 €, vendar pa je možen večkratni zaporedni dvig. Plačevanje s kreditnimi karticami je možno, vendar pa obstajajo tudi območja, kjer plačevanje s kreditno kartico ni izvedljivo. Priporočamo, da si številke kartic ter telefonske številke za preklic kartic shranite na posebnem mestu za primer izgube ali kraje.
 • Javni prevoz
  Taksiji
  so zelo razširjeni, relativno varni ter poceni. Priporočamo, da imate izpisano ime in naslov vašega hotela v kitajščini vedno pri sebi. Lahko pa si priskrbite t. i. »Taxi Book«, ki je na voljo v večini knjigarn, ter taksistu v knjigi pokažete, kam želite. Na letališču, pred hoteli ali na železniških postajah vedno izberite prvi taksi v vrsti. Od taksista zahtevajte, da takoj vključi taksimeter s čemer se izognete naknadnemu pogajanju o ceni prevoza.
  Podzemna železnica v Pekingu je moderna, varna in poceni, pred vožnjo pa je v kiosku potrebno kupiti vozovnico. 
  Najem avtomobila je mogoč le, če imate veljavno kitajsko vozniško dovoljenje. Za taksije in osebne avtomobile bo na območjih, kjer bodo potekale olimpijske igre, prepovedana ali omejena vožnja, zato vam za ogled športnih prireditev priporočamo uporabo drugih javnih prevoznih sredstev.
 • Zakoni in običaji
  Svetujemo vam, da se pred odhodom pozanimate o kitajskih običajih in zakonih ter jih v času svojega bivanja tudi spoštujete. Še posebej opozarjamo na tiste norme, ki se nanašajo na politične aktivnosti, alkohol in droge, saj so širjenje političnih letakov, opijanje in posedovanje drog kazniva dejanja. Za nekatere prekrške povezane z mamili so zagrožene visoke kazni (tudi smrtna kazen). Relativno malo Kitajcev govori tuje jezike in tudi angleščina ni široko razširjena. Vedno preverite, ali je vaš hotel ali zasebni gostitelj opravil registracijo vaše namestitve na lokalni policijski postaji v roku enega dneva od vašega prihoda.
 • Hrana in pijača
  Hrana je praviloma okusna in poceni. Priporočamo vam, da v primeru, da izberete restavracijo v kateri osebje ne govori angleško, izberite tisto, ki ima jedilni list s slikami. če imate kakršnekoli alergije ali posebno dieto, si predčasno priskrbite prevod vaše bolezni, imena alergije ali diete v kitajščino in to pokažite osebju, ki vam streže obrok. Priporočljivo je, da se hrana plačuje pri blagajni. Priporočamo tudi, da svoje pijače v barih ne puščate nenadzorovane. Pitna ustekleničena voda je široko dosegljiva, voda iz pipe pa je pitna zgolj prekuhana.
 • Napitnine
  Na Kitajskem dajanje napitnin ni v navadi, vendar pa v primeru organiziranih potovanj lahko potovalna agencija predlaga nagrado za vodiča ali šoferja.
 • Nakupovanje in trgovanje
  Za Kitajce je nakupovanje zabava posebne vrste, zato je možnosti za nakupovanje na pretek. Previdnost velja pri nakupu oblek znanih modnih oblikovalcev, cigaret, DVD, elektronike in drugega potrošenega blaga po izjemno nizkih cenah, saj so ti izdelki v takšnih primerih praviloma kopije pravih, zato obstaja tudi možnost zaplembe ob vrnitvi domov. Na tržnicah in drugih stojnicah je možno barantati. V blagovnicah barantanje ni običajno, vendar pa lahko vedno vprašate za popust.Pri nakupu dragocenih starin bodite pozorni na rdeč pečat kitajskih oblasti, saj brez njega izvoz starin ne bo mogoč.
Kaj storiti…
 • Če izgubite potni list
  1. V primeru, da izgubite vaš potni list, ali vam ga ukradejo, to nemudoma prijavite najbližji policijski postaji (»gongan paichusuo«), kjer vam izdajo zapisnik o prijavi kraje oz. izgube dokumenta.
  2. Kontaktirajte Veleposlaništvo Republike Slovenije za izdajo potnega lista za vrnitev. Za pridobitev teh dokumentov boste potrebovali: -identifikacijski dokument (osebno izkaznico, vozniško dovoljenje, kopijo vašega potnega lista itd.) -fotografije primerne za potni list -zapisnik o prijavi kraje oz. izgube dokumenta -denar za plačilo takse
  3. Po pridobitvi potnega lista za vrnitev se morate obrniti na Exit and Entry Administation pri lokalnem Uradu za javno varnost (Public Security Bureu - PSB), kjer vam izdajo »izstopni« vizum. Pri tem morate imeti s sabo tudi obvestilo, ki ga izda veleposlaništvo. Opozarjamo, da lahko pridobivanje izstopne vize lahko traja pet delovnih dni ali več.

 

 • V primeru nesreče
  Splošna klicna številka v primeru nesreče ali incidenta je 110. V času olimpijskih iger bo na razpolago tudi angleško govoreči operater.V primeru nesreče lahko rečete: »Prosim pokličite pomoč!« »Qing Nin zhao jingcha!« ali »Da yao yao ling!«

 

 • V primeru prometne nesreče
  Če ste udeleženi v prometni nesreči, se ne glede na posledice ustavite in počakajte na policijo. Prikličete jo lahko prek številke 110 oziroma 122 ter pritisnete 1 za pomoč v angleškem jeziku. Priporočamo, da sodelujete s policijo. če vas prosijo za podpis kakršnegakoli dokumenta, priporočamo, da ga podpišete, zraven pa v svojem jeziku dopišete, da ne razumete kaj podpisujete.

 

 • Ko potrebujete medicinsko pomoč
  Kličete lahko na številko 120, vendar je na tej številki v času priprave tega dokumenta možna zgolj pomoč v kitajskem jeziku. Zato priporočamo, da se za pomoč obrnete na eno izmed mednarodnih bolnišnic. V primeru, da potrebujete zdravnika, recite: »Prosim pokličite zdravnika.« »Qing Nin zhao yisheng! Da yao er ling!«

 

 • V primeru izgube ali kraje denarja
  V primeru izgube ali kraje denarja, vam lahko vaši sorodniki ali prijatelji denar posredujejo preko npr. Western Uniona. Denar, ki vam ga svojci oz. prijatelji nakažejo preko bančne institucije v Sloveniji (NLB d.d.), lahko že v kratkem času (nekaj urah) dvignete na pooblaščeni bančni instituciji na kitajskem. Za to potrebujete zgolj potni list in sklic, na katerega so vam denar nakazali.

 

 • Uporabne telefonske številke in spletni naslovi

  Policija (Public Security Bureau - PSB)
  Splošna številka za nujno pomoč: 110

  Mednarodne bolnišnice
  1. Beijing United Family Hospital, Jiangtai Lu, Tel: +86 (0) 10 6433 3960 Emergency: +86 (0) 10 6433 2345
  2. SOS International SOS, Suite 105, Wing 1, Kunsha Building, No. 16 Xinyuanli, Tel: +86 (0) 10 6462 9112 Emergency: +86 (0) 10 6462 9100
  3. Anzhen Hospital (Kardiologija), Andingmenwai, Anzhenli, Tel: +86 (0) 10 6441 9691 / 6442 9194
  4. Beijing Intech Eye Hospital (Očesna klinika), No 12 South Panjiayuan Road, Tel: +86 (0) 10 6773 2909
  5. Elite Dental Clinic (Zobna klinika), No 5 Changchunqiao Lu, Room 206, Bldg. 2 New Garden, Tel: +86 (0) 10 8256 2566

 

 • Exit & Entry Administration Office of the Beijing PSB
  2 Andingmen Avenue (East), Dongcheng District, Beijing (Southeast of BeiXiaoJie Bridge, 2nd Ring Road):
  - Informacije: (+86 010) 8402 0101
  - Poslovanje s strankami: (+86 010) 8401 5300 ali 8401 5316

 

 • Spletne strani
  Veleposlaništvo: http://peking.veleposlanistvo.si
  Uradna stran OI: http://www.beijing2008.com/
  Olimpijski komite Slovenije: http://www.olympic.si/
  Peking PBS: http:// www.bjgaj.gov.cn
  Western Union: http://www.westernunion.com/

 

 • Veleposlaništva in konzulati držav EU na Kitajskem
  Olimpijska tekmovanj bodo potekala v različnih kitajskih mestih: Pekingu, Qinhuangdaou, Šanghaju, Shenyangu, Tianjinu, Hong Kongu in Qingdaou. Veleposlaništva in konzulati držav članic EU so razporejena po celi državi, seznam vseh si oglejte na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve. V primeru nujne konzularne pomoči se lahko obrnete na njih tam, kjer ni slovenskega predstavništva. Če želite poklicati veleposlaništvo, lahko rečete:»Prosim kontaktirajte moje veleposlaništvo!« »Qing nin lianxi woguo de dashiguan.«

Vir: Ministrstvo za zunanje zadeve - http://www.mzz.gov.si

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Petek
od 19 do 23 °C

Sobota
od 16 do 27 °C

Nedelja
od 15 do 30 °C

Ponedeljek
od 17 do 31 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat