| 

Uporabne informacije

Obvladujte šefa in sodelavce

Obvladujte šefa in sodelavce

Zamenjava službe je stresna že sama po sebi. Še večji stres pa doživite v trenutku, ko pričnete spoznavati svojega novega šefa in svoje nove sodelavce. Vsi seveda od vas pričakujejo največ in da se boste v hipu znašli v novem delovnem okolju. Zaradi česar se vi počutite kot riba na suhem ali kot, da prvič vozite avto v neki drugi državi, recimo v Angliji (leva stran???). Obvladovanje šefa in sodelavcev je izrednega pomena za vašo kariero, kajti ravno ljudje, s katerimi delate, predstavljajo velik del vašega poslovnega uspeha kot tudi vašega čustvenega razpoloženja.

Zato vam v nadaljevanju opisujemo štiri pogoste situacije, v katerih se boste nedvomno vsaj enkrat srečali na svoji poslovni poti, in način, kako jih najbolje obvladati.

Nov šef. Spoznati novega šefa je vedno vznemirljivo, polno pričakovanj in tudi presenečenj. Od njega ali od nje je odvisno marsikaj. Vaše napredovanje, vaše bonitete, skratka vaš "status" v podjetju. Zato je izredno pomembno, da z njim ali z njo že od začetka vzpostavite nek vzajemno spoštljiv, simpatičen odnos. Za dosega le-tega potrebujete veliko mero potrpežljivosti in ne pustite se, da vas zavede prvi vtis. Ne obsojajte že na prvem razgovoru, pustite mu/ji malo časa, da tudi on/ona vas bolje spozna. Bodite odprti za spremembe, bodite vedno pripravljeni pomagati, se naučiti novih stvari, bodite ljubeznivi in nevsiljivi.

Čudežni otrok. Kar priznajte si! Vedno je nekdo v pisarni boljši od vas. Bolj pameten, lepši, bolj popularen ... Skratka na prvi pogled izgled kot da je boljši v vsem od vas. Vendar nikoli ni tako! Morda gre za njegovo/njeno samoobrambo, samo način komunikacije, takšen vtis želi dajati okolici. Da se znebite občutka manjvrednosti, ga/jo bolje spoznajte. Povabite ga/jo na kavo, na malico. Naj vam ne predstavlja tekmeca, pač pa naj bo za vas neka izkušnja, naučite se njegovih/njenih veščin manipuliranja z okolico in ga/jo izkoristite sebi v prid.

Sovražnik = prijatelj. Nedvomno ste že naleteli na nekoga, ki se je pretvarjal, da je vaš najboljši prijatelj, v resnici pa je do vas gojil/a vse prej kot prijateljska čustva. Glede na to, da delate skupaj, se je skoraj nemogoče popolnoma izogniti stiku z njim oziroma z njo. Zato je najboljša poteza ta, da se z njim/njo pogovorite na štiri oči in mu/ji poveste, da so vam dobro poznani njegovi/njeni nameni, da ste spregledali "igro", njegovo/njeno "šarado" in da lahko takoj odvrže svojo masko.

"Kopija" prejšnjega delavca. Na svojem novem delovnem mestu, ste nasledili prejšnjega "zlatega" delavca, ki pa se je upokojil. Od vas se pričakuje točno isto kot od njega/nje! Celo kličejo vas z njegovim/njenim imenom. Ko se vam pripeti nekaj takšnega, se nemudoma obrnite na svojega nadrejenega in se z njim pomenite. Ste sam svoj človek, posameznik. Niste "kopija" svojega predhodnika in to tudi ne želite postati. Povejte (in to tudi dokažite), da ste sposoben in marljiv delavec, s svojimi posebnimi veščinami, znanji in izkušnjami!

Povzeto po www.msn.com - Coping With New Bosses and Co-workers, By Robert Half International

sorodni članki