| 

Postal sem podjetnik

Poročeni ali samski? Ali to šteje v službi?

Poročeni ali samski? Ali to šteje v službi?

31.07.2008 ob 14:00

Ali imate občutek, da imajo samski oziroma neporočeni delavci ter delavci brez družine in otrok določene prednosti v službi pred ostalimi? Že zaradi dejstva, da lahko zaradi manjših obveznosti (doma jih ne čaka kup lačnih otrok, ni mu potrebno po ženo v službo, ker se ji je zopet avto pokvaril itd.) ostajajo dalj časa v službi, lahko delajo nadure tudi med vikendom in se s tem prilizujejo šefu! Nekatera opažanja že lahko držijo, druga pa so lahko samo še en dober razlog, da se pritožujete nad svojo službo.

Zato si v nadaljevanju poglejmo nekatera klišejska prepričanja in domneve glede zakonskega in družinskega statusa ter kako le-to vpliva na današnje službeno okolje.

Predpostavka: Zaposleni, ki so poročeni in imajo otroke, izkoriščajo več bonitet, ugodnosti na račun podjetja.
Realnost: Ni res!
Dandanes zakonodaja s področja zaposlovanja ne dopušča nastajanja statusnih razlik med zaposlenimi in predpisuje enake bonitete ter ugodnosti za vso delavsko populacijo.

Predpostavka: Fleksibilni in premikajoči delavniki so "slepa ulica" za zaposlene z otroki.
Realnost: Napačno!
Pojem fleksibilnosti pomeni, da se uro prihoda in odhoda iz službe dogovori z delodajalcem oziroma nadrejenim. Zato za starše takšni delavniki ne bi smeli predstavljati ovir glede urejanja varstva za svoje otroke.

Predpostavka: Zaposleni starši izkoriščajo preveč prostih dni in bolniške, da negujejo svoje bolne otroke.
Realnost: Je res in ni res.
Če je res, ni nikakršna prednost, saj je bolni otrok vse prej kot "dopust".

Predpostavka: Zaposleni z družinskimi obveznostmi in skrbmi ne prispevajo dovolj v podjetju.
Realnost: Nikakor ni res!
Morda že drži, da morajo občasno pohiteti domov ali v vrtec po otroka, kar pa še ne pomeni, da njihovo delo v službi trpi. Običajno se za zaposlene starše njihov delavnik nadaljuje zvečer, ko so otroci v varnem zavetju postelje, in s pomočjo prenosnih računalnikov in e-mailov delo poteka od doma.

Povzeto po www.msn.com - Does Married or Single Matter at Work?, By Kate Lorenz, CareerBuilder.com Editor

sorodni članki


Komentarji: 2 

Dodajte komentar


delavka | 31.07.2008 ob 20:08
Mislim, da status ni pomemben - poročen ali samski. Pač pa če je v "človeški naravi", da bo izkoriščal situacijo v službi in drugje, jo bo ne glede na to ali ima družino ali ne!
Nelly | 31.07.2008 ob 14:29
Kot neporočena in brez otrok sem v službi vse prej kot v prednosti. Zaradi strahu mojih nadrejenih, da bom v kratkem imela otroka, ne dobim pogodbe za nedoločen čas, ampak mi jo podaljšujejo za 1 leto, nato bom pristala na cesti. O otroku ne razmišljam, ker ne vem, kako ga bom preživljala če ne dobim druge službe. Veliko raje bi bila na mestu nekoga, ki že ima otroke, ampak mi žal ta možost zaenkrat ni bila dana.
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Četrtek
od 15 do 22 °C

Petek
od 15 do 20 °C

Sobota
od 10 do 22 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat