| 

Posel in moda

Najdražja mesta na svetu

Najdražja mesta na svetu

Analiza cen življenjskiih potrebščin v svetovnih mestih, ki je bila izvedena v tem mesecu, je za najdražje mesto na svetu, že tretje leto zapored, na vrh lestvice uvrstila Moskvo. Medtem ko ameriška mesta s svojimi cenami niso prišla niti med prvih 20 mest, zahvaljujoč padajoči vrednosti dolarja. Analiza je zajela 253 večjih mest na šestih celinah in je povzemala relativne cene več kot 200 predmetov iz vsakodnevnega življenja, in sicer me drugimi tudi ceno transporta, hrane, oblačil, hišnih in gospodinjskih pripomočkov, cene bivanja - nastanitve, potrebni stroški za zabavo v mesto in tako dalje.

In tako so se med prvih pet najdražjih mest na svetu uvrstila sledeča mesta:

1. Moskva
2. Tokio
3. London
4. Oslo
5. Seoul, Južna Koreja

Kar pa se tiče najdražjih ameriških mest so si mesta sledila takole:

1. New York
2. Los Angeles
3. Miami
4. Honolulu
5. San Francisco

S tem, da je po letošnjih analizah v svetovnem merilu New York "padel" iz lanskoletnega 15. mesta na letošnje 22. mesto. Najbolj pa je Američane "prizadelo", da je razvpiti Hollywood oziroma mesto Los Angeles letos pristalo na 55. mestu na lestvici najdražjih mest na svetu, kar je slabše uvrščeno kot recimo mesto Lagos v Nigeriji (30. mesto) ali recimo mesto Almaty v Kazakhstanu (44. mesto) in celo slabše od Zagreba, Hrvaška, ki je letos uvrščen kot 49. najdražje mesto na svetu.

V raziskavi so ločeno obravnavali tudi Azijo in azijska mesta, zlasti zaradi letošnjih Olimpijskih iger v Pekingu. In številke so pokazale sledeči vrstni red:

1. Tokio
2. Seoul, južna Koreja
3. Hong Kong
4. Osaka, Japonska
5. Singapore in
6. Peking

Vir: ww.forbes.com

sorodni članki