| 

Uporabne informacije

Ne vztrajajte za vsako ceno

Ne vztrajajte za vsako ceno

01.08.2008 ob 12:05

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste se z nekom sporekli zaradi česa kočljivega, vaš sobesednik pa je navajal samo dejstva, ki so podpirala njegovo  mnenje, nalašč pa je spregledal vse tisto, kar bi potrdilo vaše mnenje? Strokovno se temu reče pristranskost potrditve. Ravno pristranskost pa postane težava, ko verjamemo, da smo pri sprejemanju odločitve pretehtali vse možnosti, v bistvu iščemo le potrditve o pravilnosti odločitve, ki smo jo že sprejeli.

Če želite, da bodo vaše odločitve pravilne, se nikar ne oklepajte samo dejstev, ki so vam všeč. Res pa je, da je iskanje dejstev, ki bi potrdila, da se motite, vse prej kot prijetno.
"Morda je dovolj že to, da sprevidite, kako težko je biti popolnoma nepristranski" pravi psiholog Raymond Nickerson iz Univerze Tufs. "Zadostuje že spoznanje, da smo pristranski in da smo temu vsi podvrženi." Konec koncev pa smo lahko v svojih prepričanjih malce manj omejeni in odločitev sprejmeno z nekoliko več skromnosti.

Sledi: 5. nasvet za boljše odločanje: Pazljivo spremljajte igro

Vir: povzeto po reviji New Scientist Magazine, maj 2007, članek 10 poti do boljšega odločanja, Readers Digest, avgust 2008, prevod M. Makovec  

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat