| 

Uporabne informacije

Upoštevajte svoja čustva

Upoštevajte svoja čustva

Morda menite, da so čustva pri sprejemanju odločitev popolnoma nepotrebna, vendar to ne drži. Ne boste verjeli, a so zelo pomembna.  Kadarkoli se morate o nečem odločiti, je predel možganov, ki je odgovoren za čustvene odzive, še kako aktiven. Antonio Damasio, nevrobiolog iz Univerze Južna Kalifornija, je proučeval osebe z motnjami delovanja čustvenega dea možganov. Ugotovil je, da se niso mogli odločiti niti o najbolj preprostih stvareh, o tem kaj naj oblečejo ali jedo. Damasio predvideva, da je tako zato, ker možgani shranjujejo čustvene spomine preteklih odločitev, ki jih lahko koristno uporabimo pri sprejemanju novih.

Kakorkoli že, sprejemanje odločitev pod vplivom čustev lahko resno vpliva na rezultat izbire. Oglejmo si primer, ko smo jezni. Rezultati študije, ki so jo opravili, so pokazali, da se jezni kupci najpogosteje odločijo za nakup prve stvari, ki jim jo prodajalec ponudi; o druih možnostih sploh ne razmišljajo. Zaradi jeze postanemo vihravi, sebični in nagnjeni k tveganju.

Vsa čustva, tako pozitivna kot negatvna, vplivajo na naše razmišljanje in motivacijo, zato je pametno, da se sprejemanju pomembnih odločitev, ko smo pod njihovim vplivom, izognemo. Kljub temu pa obstaja čustvo, ki nam, presenetljivo, pomaga sprejeti pravo odločitev. Ameriški raziskovalci so ugotovili, da si edino žalostni ljudje vzamejo ovolj časa in pretehtajo različne možnosti, ter potem sprejmejo najboljšo odločitev. Številn raziskave tudi kažejo, da imajo potrti ljudje najbolj stvaren pogled na svet. psihologi so si zanj izmislili celo strokovni izraz: depresivni realizem.

Sledi: 4. nasvet za boljše odločanje: Ne vztrajajte za vsako ceno

Vir: povzeto po reviji New Scientist Magazine, maj 2007, članek 10 poti do boljšega odločanja, Readers Digest, avgust 2008, prevod M. Makovec

sorodni članki