| 

Aktualno

Največja fontana na svetu

Največja fontana na svetu

28.07.2008 ob 19:20

Uganete kje? ... No ... V Dubai-ju, seveda. V deželi čudes in arhitekturnih presežkov. Nepremičninska agencija iz Združenih Arabskih Emiratov Emaar Properties je nedavno objavila novico, da bodo zgradili največjo fontano na svetu, ki bo krasila do sedaj največji svetovno arhitekturni projekt (ste podvomili, da je največji na svetu?) Downtown Burj Dubai (kateri bo obsegal številne prestižne hotele, stanovanjske in poslovne zgradbe, vodne parke, marino in še kaj).

Fontana, oziroma bo šlo bolj za skupek več fontan, zaenkrat še nima imena, bo pa zmožna v zrak izstreliti vodni curek v višini 150 metov, kar je enakovredno višini 50 nadstropne stolpnice. Razprostirala se bo na dolžini 275 metrov, kar je dvakratna dolžina nogometnega igrišča. Projekt izgradnje fontan bo investitorje predvidoma stala $218 milijonov ameriških dolarjve oziroma 139 milijonov evrov, in bo po velikosti za 25% presegal velikost do sedaj največjega vodnjaka na svetu - ikonizirane fontane pred hotelom Bellagio v Las Vegasu, ZDA. Tako kot fontane pred Bellagio hotelom bodo imele tudi fontane v Dubaiu integrirane luči, v spremljavi z zvočnimi efekti pa bodo vodni curki oblikovali prečudovite like v zraku in še posebej zanimive odseve na fasadah bližnjih nebotičnikov.

Investitorji pričakujejo, da bo fontana postale ena izmed večjih turističnih atrakcij, ki naj bi letno privabila tudi do 10 milijonov turistov. Fontana bo v vsakem trenutku v zrak izstrelila 22.000 galon vode (kar je ca. 83 tisoč litrov vode), vsebovala bo 6.600 luči, 50 barvnih projektorjev pa ji bo dalo še poseben glamurozni pečat.

Glede na to, da fontana še nima imena, so investitorji pripravili natečaj za "najbolj domiselno ime", katerega prva nagrada znaša $27.225 ameriških dolarjev, kar je dobrih 17 tisoč evrov. Investitorji optimistično pričakujejo, da bo fontana odprta na ogled v letu 2009.

Fontana bo v zrak izstrelila vodni curek v višini 150 metov, razprostirala se bo na dolžini 275 metrov.
Fontana bo po velikosti za 25% presegala velikost do sedaj največjega vodnjaka na svetu - ikonizirane fontane pred hotelom Bellagio v Las Vegasu.
Fontana bo v vsakem trenutku v zrak izstrelila 22.000 galon vode (kar je ca. 83 tisoč litrov vode), vsebovala bo 6.600 luči, 50 barvnih projektorjev pa ji bo dalo še poseben glamurozni pečat.
Investitorji pričakujejo, da bo fontana postale ena izmed večjih turističnih atrakcij, ki naj bi letno privabila tudi do 10 milijonov turistov.
Projekt izgradnje fontan bo investitorje predvidoma stala $218 milijonov ameriških dolarjve oziroma 139 milijonov evrov.
Fontana naj bi bila zgrajena in odprta za obiskovalce že v prihodnjem letu.

sorodni članki


Komentarji: 1 

Dodajte komentar


ana  | 10.09.2008 ob 13:53
to je najlepša fontana ki sem jih kdaj koli videla ne morem verjet da obstaja kaj tako lepega
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Petek
od 19 do 23 °C

Sobota
od 16 do 27 °C

Nedelja
od 15 do 30 °C

Ponedeljek
od 17 do 31 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat