| 

Posel in moda

Bzzzzz  … pik komarja

Bzzzzz … pik komarja

27.07.2008 ob 20:00

Še ena nevšečnost toplih poletnih dni, ki si jih večinoma želimo preživeti na prostem, neobremenjeni in sproščeni, so razno razne žuželke in njihovi preteči in nič kaj prijetni (včasih tudi zelo boleči ali s še hujšimi posledicami) piki. Zato smo za vas pogledali, kaj lahko s pomočjo »domače« lekarne, ko pri sebi nimate nobenih kemičnih preparatov, storite, ko vas piči komar.

Zakaj piči komar?

Temeljni vzrok, da žuželka piči človeka, je neposredno povezan s slabo kakovostjo njegove krvi in njegovimi prehrambnimi navadami. Uživanje preveč sladkorja, čokolade, medu in drugih osiromašenih sladil, osvežilnih pijač, hrane iz južnih krajev, preveč sadja in sadnih sokov, sladoleda in mlečnih živil ter drugih živil, ki zakisljujejo telo, kot tudi uživanje težke živalske hrane - vse to slabša kri in sokrvico. Komarje in druge žuželke privablja redkejša, po sladkem dišeča kri, zato se žuželke ogibajo pikanju ljudi, ki imajo kakovostnejšo kri, ki se sprime, še preden pride v komarjeva prebavila. Kri boljšajo polnovredna žita v zrnju, kopenska in morska zelenjava ter druga živila, ki tvorijo bazičnost krvi, s tem pa jo izboljšujejo in odvračajo žuželke.

Preprečevanje pikov

Bivalne prostore in postelje zaščitimo z zaščitnimi mrežami. Insekticidi, s katerimi preprečujemo vstop žuželk v prostore, so na voljo v obliki pršil, tekočin in tabletk, ki jih vložimo v posebne aparate, ki jih priključimo na električni tok ali pa delujejo s pomočjo baterijskega vložka. Na voljo so tudi manjši aparati, ki delujejo po načelu ultrazvoka, ki ga človeško uho ne zazna. Takšno brenčanje posnema zvoke samčkov, ki se jim samičke v reproduktivni fazi izogibajo. Nekatere svetilke, ki jih lahko uporabljamo v zaprtih prostorih, privlačijo žuželke in jih na svoji površini požgejo.

Ko pa smo v naravi, je najprimernejša zaščita uporaba primernih preparatov - repelentov, ki jih nanašamo na kožo in oblačila. Njihov vonj komarje odbija. Na voljo so v več oblikah: gel, losjon, stik, pršilo, krema, obliži.

Ukrepanje po piku

Da preprečimo okužbo, je potrebno vbodno mesto oprati s tekočo vodo in milom, še bolje je, če ga razkužimo. Močnejši srbež ublažimo s hladnimi obkladki. Če to ne zadošča, žarišče namažemo z antihistaminsko kremo ali s tekočim pudrom, ki ju kupimo v prosti prodaji v lekarnah. Če so težave hujše ali je vbodov več, bo zdravnik predpisal antihistaminske tablete ter kremo proti srbenju in vnetju.

Pomoč iz babičine domače lekarne


Komarjev pik pa se da ublažiti tudi s preprostim domačim zdravilom. Za ublažitev posledic komarjevega pika lahko uporabite naslednje »zvarke«:
  • olupi se šalota ali por do sočne sredice in se z njo natre vneti predel,
  • druga možnost je sok čebule ali ingverjeve korenike,
  • če piči komar, se lahko uporabi tudi mešanica sezamovega olja in soli v razmerju 1 čajna žlička sezamovega olja in 1 žlička soli,
  • območje pika si namažite s hrenom ali sesekljanim peteršiljem,
  • pomagajo pa tudi obkladki iz zeljnatih listov.

Vir: www.svet-je-lep.com/prehrana, www.viva.si

sorodni članki


Komentarji: 9 

Dodajte komentar


komar | 05.06.2013 ob 13:31
komarji.com
OMG | 01.07.2012 ob 20:22
Dons me komarji popikal ... jaoo kok srbi ... men se zdi da so bli tigrasti k so fleki od kumarjev kr velki tok k slive ....
pol sm jih su lovit po hiši ... bela stena ni vec bela ...
bini09 | 23.08.2011 ob 21:19
včeraj me je pičla ena stvar pičla me je bolj kot pič komar zdej srbi me in me žge,drgnem, mažem, praskam se, nobena žauba ne pozdravi me!
sar | 02.08.2010 ob 09:42
Govno, vsi vemo da si nesrečen. Lepo se obnašaj.
govno | 01.08.2010 ob 21:43
ma kaj vi strelate da komar napada slabo kri. mislm da je vliko slabsa pregosta kri, saj je ta znana da zna zamasiti zilo. moja kri je bila vedno zelo dobra, kvalitetna, ko smo bili pa na ribolovu sem bil jaz vedno tisti ki je pokasiral najvec pikov, tako da pisete bedarije
ata | 04.07.2010 ob 22:16
sladko kri imaš. sam ne se preveč praskat ;)
MaLa | 04.07.2010 ob 16:47
Danes sem prišla z morja VSA popikana. Imam 19 pikov (1 teden). na stopalih 3, na nogah 4, na vratu 2(je to nevarnu??), na dlaneh 3, na rokah 4, na hrbtu 3... GROZAAA
mici | 03.08.2008 ob 19:10
jaz sem sedaj v eni noči dobila 25 pikov na predelu zadnjice in bedra ene noge. Groza, ko srbi, bi se kar strgal. Nanesem si Tea Tree kremo od Just-a, ki blaži srbenje. Ampak, ko pa to popusti, jao meni. Kje so me dobili ti komarji???? Res pa je, da sem v zadnjem času pojedla več sladkih stvari (dopust - morje, je čas za razvajanje). Z otroci sem jedla sladoled, pekla sem palačinke, sadje.... Joj, kako to srbi....
d | 28.07.2008 ob 08:30
od kdaj sadje kisa telo?
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat