| 

Posel in moda

Bzzzzz  … pik komarja

Bzzzzz … pik komarja

Še ena nevšečnost toplih poletnih dni, ki si jih večinoma želimo preživeti na prostem, neobremenjeni in sproščeni, so razno razne žuželke in njihovi preteči in nič kaj prijetni (včasih tudi zelo boleči ali s še hujšimi posledicami) piki. Zato smo za vas pogledali, kaj lahko s pomočjo »domače« lekarne, ko pri sebi nimate nobenih kemičnih preparatov, storite, ko vas piči komar.

Zakaj piči komar?

Temeljni vzrok, da žuželka piči človeka, je neposredno povezan s slabo kakovostjo njegove krvi in njegovimi prehrambnimi navadami. Uživanje preveč sladkorja, čokolade, medu in drugih osiromašenih sladil, osvežilnih pijač, hrane iz južnih krajev, preveč sadja in sadnih sokov, sladoleda in mlečnih živil ter drugih živil, ki zakisljujejo telo, kot tudi uživanje težke živalske hrane - vse to slabša kri in sokrvico. Komarje in druge žuželke privablja redkejša, po sladkem dišeča kri, zato se žuželke ogibajo pikanju ljudi, ki imajo kakovostnejšo kri, ki se sprime, še preden pride v komarjeva prebavila. Kri boljšajo polnovredna žita v zrnju, kopenska in morska zelenjava ter druga živila, ki tvorijo bazičnost krvi, s tem pa jo izboljšujejo in odvračajo žuželke.

Preprečevanje pikov

Bivalne prostore in postelje zaščitimo z zaščitnimi mrežami. Insekticidi, s katerimi preprečujemo vstop žuželk v prostore, so na voljo v obliki pršil, tekočin in tabletk, ki jih vložimo v posebne aparate, ki jih priključimo na električni tok ali pa delujejo s pomočjo baterijskega vložka. Na voljo so tudi manjši aparati, ki delujejo po načelu ultrazvoka, ki ga človeško uho ne zazna. Takšno brenčanje posnema zvoke samčkov, ki se jim samičke v reproduktivni fazi izogibajo. Nekatere svetilke, ki jih lahko uporabljamo v zaprtih prostorih, privlačijo žuželke in jih na svoji površini požgejo.

Ko pa smo v naravi, je najprimernejša zaščita uporaba primernih preparatov - repelentov, ki jih nanašamo na kožo in oblačila. Njihov vonj komarje odbija. Na voljo so v več oblikah: gel, losjon, stik, pršilo, krema, obliži.

Ukrepanje po piku

Da preprečimo okužbo, je potrebno vbodno mesto oprati s tekočo vodo in milom, še bolje je, če ga razkužimo. Močnejši srbež ublažimo s hladnimi obkladki. Če to ne zadošča, žarišče namažemo z antihistaminsko kremo ali s tekočim pudrom, ki ju kupimo v prosti prodaji v lekarnah. Če so težave hujše ali je vbodov več, bo zdravnik predpisal antihistaminske tablete ter kremo proti srbenju in vnetju.

Pomoč iz babičine domače lekarne


Komarjev pik pa se da ublažiti tudi s preprostim domačim zdravilom. Za ublažitev posledic komarjevega pika lahko uporabite naslednje »zvarke«:
  • olupi se šalota ali por do sočne sredice in se z njo natre vneti predel,
  • druga možnost je sok čebule ali ingverjeve korenike,
  • če piči komar, se lahko uporabi tudi mešanica sezamovega olja in soli v razmerju 1 čajna žlička sezamovega olja in 1 žlička soli,
  • območje pika si namažite s hrenom ali sesekljanim peteršiljem,
  • pomagajo pa tudi obkladki iz zeljnatih listov.

Vir: www.svet-je-lep.com/prehrana, www.viva.si

sorodni članki