| 

Aktualno

Davčna nebesa: Andora

Davčna nebesa: Andora

26.07.2008 ob 08:50

Čeprav ima Andora le 67.000 prebivalcev, privabi ta majhna kneževina, ki leži na vzhodu Pirenejev med Španijo in Francijo, vsako leto devet milijonov turistov, kar predstavlja kar 80% bruto domačega proizvoda.
Andora je prekrasna počitniška destinacija, vendar si številni tuji državljani želijo kupiti stanovanje tam zato, da bi pridobili status prebivalca in bili deležni ugodnega davčnega sistema.
Vsakdo, ki si želi pridobiti stalno prebivališče v Andori, mora zaslužiti vsaj 24.000 evrov letno ali imeti čisto premoženje v vrednosti 72.000 evrov. Vsi novi prebivalci morajo plačati vladi 30.000 evrov, ki jih vlada vrne brez obresti, ko za stalno zapustijo državo. Kot v Monaku je pogoj tudi, da prebivalci vsaj pol leta preživijo v Andori.
Čeprav so se cene nepremičnin v zadnjih letih znatno zvišale, so cene v primerjavi z drugimi državami, kjer imajo ugodne davčne zakone, še vedno relativno nizke. Majhno stanovanje se lahko kupi za približno 145.000 evrov. Stroški nakupa stanovanja, prenos lastništva nepremičnine, koleki in notarska pristojbina običajno znašajo šest odstotkov vrednosti nepremičnine.
V Andori izogibanje davkom ni protizakonito, zato je možno odpreti oštevilčene bančne račune brez pripisanega imena. V Andori tudi ni mednarodnega letališča, vlada pa načrtuje gradnjo letališča zunaj meja, kar bo nedvomno povečalo število investicij in zvišalo cene nepremičnin.

Vir: HomeOverseas.co.uk, Nepremičnine, junij 2008

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Četrtek
od 9 do 22 °C

Petek
od 9 do 18 °C

Sobota
od 8 do 18 °C

Nedelja
od 9 do 20 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat